– Taksten for eiendommen er faktisk 37 millioner, for dette er jo en indrefilet av ei tomt. Men da arealplanen for 2016–28 var til behandling, sa politikerne nei til innstillinga fra administrasjonen, nemlig å åpne opp for boliger på tomta, sier Kåre Gunnar Sætre hos Sunnmøre Næringsmegling.

– Hvis de som kjøper har andre planer, må det med andre ord ei omregulering til. Det gjør at tomta er noe vanskeligere å selge, medgir Sætre.

Ville bygge barnehage og boliger

Det er selskapet Accrington, der Rolf Oskar Årseth er daglig leder og medeier, som eier tidligere Åsemyra barnehage.

Etter å ha kjøpt eiendommen for 14 millioner kroner av Helse Sunnmøre i 2011 tok selskapet Kulur – der Årseth var styreleder, over drifta av den tidligere sjukehusbarnehagen og dreiv den fram til september 2015.

– Undervegs var planen vår å rive de slitne bygningene og bygge ny barnehage i kombinasjon med leiligheter.

Da hadde de ansatte ei god stund satt opp gjerder rundt om på eiendommen: Tomta var rett og slett for stor til barnehage aleine, sier Årseth.

– Dessverre fikk vi nei fra kommunen på søknaden vår, og som følge av dette, men også fordi søkertalla gikk ned, resulterte det altså i at vi la ned barnehagen og flytta barn og ansatte over til Kulur Olsvika, legger han til.

Året etter ble Kulur-kjeden solgt til Læringsverkstedet.

I tillegg til Ålesund, hadde Kulur barnehager i Volda, Oslo, Bergen og i Os i Hordaland.

Håper politikerne snur

Men tilbake til tidligere Åsemyra barnehage. Hva tenker eieren om tomta?

– Som jeg har vært inne på tidligere mener vi den er for stor til barnehage aleine. Slik vi ser det er det i nærmeste framtid heller ikke behov for en barnehage på størrelse med den vi dreiv der tidligere, sier Årseth – og sikter blant anna til at Ålesund som helhet har full barnehagedekning.

– Jeg skal ikke si at det ikke vil bli behov for ytterligere barnehager i Ålesund med tida, men akkurat nå er dette vår klare oppfatning, sier han og peker også på at det ligger en anna barnehage i umiddelbar nærhet.

Næringsmegler Kåre Gunnar Sætre er enda klarere i talen.

– Det er galskap hvis kommunen fortsetter å båndlegge tomta, som administrasjonen mener bør være et sentrum eller knutepunkt, sier han.

Vurderer utleie

På den nesten 10,7 mål store tomta ligger det for øvrig tre bygninger av eldre dato.

– Alle på én etasje og bygd for å være barnehage. Kvaliteten er ikke all verden, selv om det er utført litt oppussingsarbeid på dem den siste tida, sier Sætre.

Bakgrunnen for dette skal være at en vurderer å leie dem ut midlertidig.

Det er selskapet Accrington som eier eiendommen. Bak står Rolf Oskar Årseth (bildet) og Synnøve Mariann Årseth. Arkivfoto: Knut Arne Aarset Foto: Knut Arne Aarset