– En hån

Innlegget fra Giske, som sitter i kommunestyret i Giske, førte til en rekke svarkommentarer. Mange av dem som kommenterte støttet Giske og syntes innlegget var morsomt, men blant kommentarene var det også flere kritiske røster. Blant kritikerne var Eva Kristin Svinø, tidligere lokalpolitiker i Giske (for Ap og Sp). Hun frykter at innlegget til Giske i verste fall kan føre til at folk som har opplevd seksuell trakassering velger å holde tett om det.

– Jeg er redd slik humor kan påvirke folk til ikke å fortelle. Innlegget var en hån mot dem som har opplevd seksuell trakassering. Jeg opplevde det nesten som uvirkelig da jeg leste det, Ina Giske tråkker på den viktige saken som metoo-kampanjen er, sier Svinø.

Et dårlig eksempel

Flere av kritikerne til innlegget påpekte at Ina Giske jobber som lærer og spesialpedagog og at hun bør fremstå som et forbilde. Sunnmørsposten har vært i kontakt med foreldre av barn som har Giske som lærer, og som reagerer negativt på innlegget, men vet at Giske også har fått støtteerklæringer fra foreldre ved skolen. Nestleder i FAU ved Giske skule, Anja Rovde Misund, likte ikke innlegget, og sier for egen regning:

– Ina Giske står frem som et dårlig eksempel i denne saken. Hun er en offentlig person, som også la ut dette innlegget offentlig på sin Facebook-profil. Det betyr at alle kan se det, og det er ganske sikkert mange som leste det som selv har opplevd seksuell trakassering, sier Misund og legger til:

– Giske har en maktposisjon i politikken og er dessuten lærer. Med den jobben skal hun også være en ungene kan tørre å gå til om de opplever vanskelige ting. Kanskje kan slike innlegg bidra til at de ikke tør det.

Også Svinø trekker frem rollen Giske har som lærer.

– I innlegget viste hun for alle, også sine elever, at det er greit å bruke humor på et tema som er vanvittig sårt for veldig mange. På den måten blir dette harselering mot dem som har opplevd klåing de ikke har bedt om, sier hun.

I tillegg mener både Svinø, og nestlederen i FAU, at timingen for innlegget var svært dårlig.

Slettet innlegget

Ifølge Ina Giske var imidlertid tidspunktet helt tilfeldig.

– Jeg ser at flere har kommentert timingen og når det gjelder den legger jeg meg langflat. Jeg visste faktisk ikke om at Line Oma hadde stått frem før lenge etter at mitt innlegg var publisert.

Giske fremholder at hun kun mente innlegget som en humoristisk spøk.

– Jeg og samboeren min traff hverandre i en politisk sammenheng og innlegget var ment som en spøk rundt det. Man må kunne spøke med selv de alvorligste ting. Og folk må gjerne synes jeg har dårlig humor, men den er min, og ingen får ta fra meg humoren min, sier Giske. Hun valgte etter hvert å slette innlegget på grunn av det hun opplevde som personlig trakassering. Sunnmørsposten har imidlertid snakket med flere av kritikerne, som selv mener at kritikken mot Giske var saklig. De mener dessuten at politikeren bør forvente kritikk når hun publiserer meldinger av denne karakteren i et offentlig innlegg.

– Jeg er ansvarlig for det jeg skriver, men ikke for hvordan folk mottar det. Jeg har ikke krenket noen. For meg er dette en ikke-sak som jeg er forundret over at dere i media bryr dere om. Nettopp slikt fokus overskygger det viktige i metoo-kampanjen.

– Så du synes at metoo er viktig?

– Ja. Vi skal ta uønskede tilnærmelser på alvor, men det må ikke gå så langt at folk til slutt ikke tør å tilnærme seg andre. Jeg lar meg ikke kneble, sier Ina Giske.

Eva Kristin Svinø var en av flere som reagerte negativt på Ina Giskes metoo-spøk. Foto: Privat