Arbeiderne har i store deler av 2017 vært aktive på Ellingsøya i Ålesund.

Firmaet er ikke registrert i Norge og Arbeidstilsynet har ikke mottatt noen dokumentasjon som viser at arbeiderne får allmenngjort bransjelønn.

Bystyremedlem er utbygger

Estlenderne er i ulike prosjekter hyret inn av det lokale firmaet Ingeniør Lauritz Nes AS.

Bjørn Johan Nes er daglig leder her og i Jomarka Eiendom AS, som er utbygger.

Styreleder og største aksjonær i Jomarka Eiendom AS er bystyremedlem Henning Hofseth (H) i Ålesund.

Utenlandske firma skal være registrert i Norge, og arbeiderne har krav på allmenngjort bransjelønn. Dette for å sikre like vilkår i arbeidslivet.

Etter det Arbeidstilsynet har fått opplyst, skal estlenderne ha jobbet i Norge over flere år.

Da arbeiderne fylte ut skjemaer på Hovlia, kom det fram at de hadde egne virksomheter i Estland. Arbeidstilsynet har foretatt en såkalt gjennomskjæring, og mener at alle sju ansatte kan knyttes til ett firma.

Forbudet og stansen gjelder arbeid for det estiske firmaet, men de er ikke stanset når de jobber for Nes på Ellingsøya, opplyser Arbeidstilsynet.

Arbeiderne endret forklaring

På første tilsyn var estlenderen som fikk tilsendt timelister tydelig på at han ikke var interessert i å betale skatt til Norge. Derfor hadde de organisert seg slik at firmaet i Estland fakturerte Ing. L. Nes AS, ble det opplyst.

Under oppfølgingstilsynet endret alle arbeiderne forklaring, ifølge tilsynsrapporten.

Nes: Har fulgt regelverket

Daglig leder Bjørn Johan Nes i Ingeniør Lauritz Nes AS må legge fram arbeidsavtaler, oversikt over arbeidstid og lønnsslipper innen 26. januar. Dette følges opp i egen tilsynssak. Nes er overrasket over at det estiske firmaet er stanset.

– Jeg vil følge opp dette umiddelbart. Vi har leid inn snekkerne på prosjektbasis, men jeg har ikke oversikt over hva som foregår mellom det estiske firmaet og arbeiderne, sier Nes.

Han sier at Ingeniør Lauritz Nes AS har gitt full betaling over nivået for norsk bransjelønn for arbeidet som er utført direkte for dem.

– Det er veldig lite de har jobbet direkte for oss. Mesteparten har gått gjennom det estiske firmaet, forklarer han.

Nes legger til at det estiske firmaet også har fått kontrakter og betalt etter markedspris.

– Jeg vet at det estiske firmaet betaler fri reise og opphold. Jeg har ikke sett utbetalingene, men arbeiderne skal ha norsk bransjelønn når de jobber i Norge. Jeg kan ikke gå inn å be om å få kopi mellom det estiske firmaet og de som jobber der, sier han. Hofseth, som er største aksjonær i Jomarka Eiendom AS, sier at han ikke har noen kommentar til saka utover det Nes har sagt.

– Fare for liv og helse

30. november var Arbeidstilsynet og Skatteetaten på Hovlia Terasse. Da ble innkvartering stanset på grunn av fare for arbeidernes liv og helse.

Arbeiderne bodde i en hytte som manglet brannvarslere. Dette ble raskt ordnet opp i.