Det var 1. desember i 2016 at politiet i fylket satte i gang «Operasjon Jupiter», et tilsvarende prosjekt som «Dark Room» i Bergen.

Operasjonen ga umiddelbare resultater.

– Vi har per i dag identifisert 84 overgripere. Av disse er 64 utspringssaker, hvor saka har utspring i Møre og Romsdal, men gjerningsmannen har tilhørighet til et annet politidistrikt, forteller politijurist Julie Ulstein og etterforskningsleder Lars Bergem.

Flere tiltaler

Det betyr at «Operasjon Jupiter» på et drøyt år har avdekket 20 saker der overgriperen er hjemmehørende i Møre og Romsdal.

– Det begynte med et tips fra Kripos, der vi siktet en mann på Sunnmøre, og etterforskningen viste en rekke forgreininger, forteller de to.

Dette skal dreie seg om en sunnmøring i 60-årene, og saka er straks ferdig etterforsket.

– I tillegg er en sak ferdig behandlet i retten, der en mann i 50-årene ble dømt til ubetinget fengsel, mens sju andre er ferdig etterforsket og venter på påtalemessig avgjørelser, forteller Ulstein.

– Operasjonen har også avdekket live-streamede overgrep. Det vil si at en bestiller overgrep av et barn et annet sted i verden også følger en overgrepet live – i sann tid. Dette er saker som er krevende å etterforske, men ved å bruke ressurser på disse sakene er vi med på å bekjempe alvorlig kriminalitet langt utenfor området vårt her på Nordvestlandet, fortsetter Ulstein.

Fortsetter

Det var meningen å avslutte «Operasjon Jupiter» i første halvdel av 2018, men nå er det bestemt at gruppa fortsetter til 1. juli.

– Det er omlegginger etter at fylket ble slått sammen til ett politidistrikt, som gjør at vi venter med å legge ned «Jupiter». Fra sommeren av vil mange av dem som har vært involvert i operasjonen, gå inn i vår avdeling for etterforskning av seksuelle overgrep (SO-teamet), så vi vil fortsette jakten på overgripere med full styrke, sier politistasjonssjef i Ålesund, Oddbjørn Solheim.

Blant annet har 12 av de yngre politifolkene i distriktet nå utdannet seg innen digitale spor.

Tilfører kompetanse

– Dette er svært gledelig og tilfører oss mye kompetanse. Det er også veldig bra at «Operasjon Jupiter» har hatt politifolk innom fra distriktene, og at hele politifylket har vært involvert, sier Solheim.

– Tidligere ventet gjerne politiet til vi fikk en anmeldelse før vi undersøkte slike saker. I dag vet vi at de fleste barn som blir utsatt for overgrep aldri forteller om det voksne gjør mot dem. Undersøkelser har også vist at når det er tatt bilde av overgrepet er det enda mindre sannsynlighet for at barnet forteller. I dag har vi teknologi til å spore opp mistenkelig atferd på nettet som kan lede fram til overgripere. Mange barn er i dag helt avhengig av at politiet etablerer grupper som Dark Room og Jupiter for at de skal slippe ut av overgrepsmørket, sier politiadvokat Ulstein.

Enorme funn

Jupiter har hatt som hovedoppgave å avdekke og stanse internettbaserte overgrep mot barn, identifisere og pågripe overgripere, ivareta de fornærmede barna, samt forebygge fremtidige overgrep.

Storparten av overgrepsmaterialet kommer fra Asia og Øst-Europa, men det er også funnet overgrepsmateriale som er produsert her i fylket.

– Vi har tatt beslag i enorme mengder med overgrepsfilmer- og bilder, samt ulovlige chattelogger gjennom operasjonen, men det er nok dessverre bare toppen av isfjellet. Etter hvert som politiet blir flinkere til å avsløre, blir overgriperne flinkere til å skjule sine spor, sier Bergem.

Politiet oppfordrer foreldre til å følge opp barna sine på internett på samme måte som en følger dem opp på andre arenaer.

– En annen som etterforsker overgrep på nettet uttalte at ingen vil vel sende barnet sitt inn i ei mørk bakgate. Og det er sant, å overlate barn til seg selv på internett kan være langt skumlere enn å være på Moa et par timer uten mor og far. Livet på internett er reelt. Bare spør tenåringene, utfordrer politiadvokat Ulstein.

Politiet: Oddbjørn Solheim er driftseiningsleiar for Nordre Sunnmøre og politistasjonssjef i Ålesund. Foto: Staale Wattø sw@smp.no Foto: Staale Wattø