– Mer hadde vi ikke råd til. Da var innkjøpsbudsjettet på 200.000 kroner oppbrukt, og mere til. Innkjøpsbudsjettet vi hadde i fjor og samme sum i år, er altfor lite. Det gir oss liten mulighet til å bygge opp samlingene slik vi som museum burde.

Det sier direktør for Jugendstilsenteret og Kunstmuseet Kube, Gro Kraft. Hun er opptatt av at trang økonomi ved de to kunstinstitusjonen i Ålesund går ut over muligheten til å gjøre innkjøp.

– Vi burde hatt en tiårig plan med et årlig innkjøpsbudsjett på 500.000 kroner for å bygge opp samlingene til et minimumsnivå. Men de pengene har vi ikke, sier Gro Kraft som forteller at i flere år hadde ikke Jugendstilsenteret og Kube penger avsatt til innkjøp.

Synliggjøre behov

– Noen få kjøp ble likevel gjort, men det meste av pengene ble satt til side for å lage utstillinger. Men vi kan ikke drive museum uten å samle, som er en viktig del av oppdraget vår. Så for å synliggjøre behovet for innkjøp begynte vi i 2017 å sette av penger på budsjett til samlingene våre. Det fortsetter vi med i 2018, sier direktøren.

Kraft opplyser at i 2016 ble kjøpt bildeverket «The Bronx» av Sophie Calle kjøpt inn til Kube for 16.500 kroner, og «Walking journals» av Else Britt Jørgensen til en verdi av 30.000 kroner. I tillegg ble det kjøpt postkort og noen mindre gjenstander til Jugendstilsenteret samling. I fjor var det verk av Ørnulf Opdahl og Frida Hansen innkjøpspotten gikk til.

Små samlinger

Da Kunstmuseet Kube åpnet i 2005 og ble det nye fylkesmuseet i Møre og Romsdal, fulgte fylkesgalleriets kunstsamling med.

– Den inneholder ikke verk som er samla med tanke på et museum som vårt, mener direktøren som opplyser at Kubes kunstsamling nå teller 822 verk. Jugendstilsenterets samling består av 2.400 jugendgjenstander.

– Samlingene trenger sårt å bli utvidet, sier Gro Kraft som ble glad da Anne Britt Lilleholm nylig donerte en større samling møbler og jugendgjenstander til Jugendstilsenteret.

– Helt fantastisk at vi fikk en så flott gave, men som museum kan vi ikke basere oss på donasjoner alene, sier hun.

Trenger penger

Gro Kraft forteller at de hvert år i forbindelse med statsbudsjettet prøver å komme med i ordningen der noen museum får tildelt øremerkede midler til innkjøp over statsbudsjettet.

– Til nå har vi ikke lykkes. Hvert år kontakter vi kulturdepartementet for å synliggjøre at vi trenger mer penger, men jeg har liten tro på at staten utvider ordningen.

– Hvilken løsning ser du på behovet for penger for å styrke samlingene?

– Flere må jobbe sammen. Jugendstilsenteret og Kube er offentlig finansiert av staten, Møre og Romsdal fylkeskommune og vertskommunen Ålesund. Vi skal gjøre vårt for å skaffe inntekter gjennom forretningsdrift og solgte billetter, men vertsfylket og vertskommunen må gi Jugendstilsenteret og Kube adekvat finansiering. I forbindelse med utredningen som for tiden foregår for Sunnmøre Museum og kunstmuseet, håper jeg at vårt behov for større bevilgninger blir sett. Det trengs blant annet for å styrke samlingene våre, sier direktør Gro Kraft.

Åkle: Tekstilkunstner Frida Hansen er innkjøpt av Jugendstilsenteret. Foto: Tove Lande
Maleriet: Verket «Snøfall» av Ørnulf Opdahl ble innkjøpt til Kunstmuseet Kube i 2017. Foto: fra bok