Katten "Lucifer" ble nemlig angrepet av ei ørn søndag formiddag.

- Angrepet skjedde fem meter fra hytta. Heldigvis oppdaget datteren min, Anne May, hva som skjedde og fikk jaget vekk ørna. Katten var ille tilrett så vi kontaktet veterinær, forteller Knut Slinning som driver Juvet Landskapshotell i Valldal.

Veterinæren var skeptisk da han så kattens tilstand, men fikk lappet sammen katten. Og nå, ett døgn seinere, ser husfar stor framgang hos katten.

- Den er fremdeles preget, men spiser og ser kvikkere ut nå. Vi tok den med til Ålesund for å være nær en klinikk om tilstanden skulle endre seg raskt, sier Slinning.

Det seks år gamle husdyret har gitt familien og hotellets gjester mange gode stunder.

- Vi er veldig glade i den. Den er sosial og er tillitsfull, noe også gjester setter pris på.

- Har den brukt noen av sine ni liv tidligere?

- Nei, jeg tror den fremdeles har åtte igjen, ler Slinning.

Lucifer er sosial og leken, og populær blant hotellets gjester. Her tre år gammel. Foto: Knut Slinning

Han forteller at flere katter har forsvunnet i nabolaget den siste tiden.

- Det er flere naboer som har mistet eller savner sine katter. Det må være noe med den lange kuldeperioden og mye snø som gjør at ørna angriper husdyr nå, tror Knut Slinning.

Kongeørn

Ornitolog Alv Ottar Folkestad har over 40 års erfaring med forskning på ørn, og havørn i særdeleshet. Han tror Familien Slinnings katt ble angrepet av ei kongeørn.

- Havørn og Kongeørn er snarlike, men havørna har en tydeligere hvit fjørdrakt i stjerten. Det som likevel gjør meg sikker på at dette må være ei kongeørn, er at havørner svært sjelden angriper dyr på land, mens kongeørner jakter normalt på småvilt og i enkelte tilfeller små husdyr, sier Alv Ottar Folkestad.

- Katter som beveger seg i snøen gir en stor kontrast som ørna legger merke til. I dyp snø har katten i tillegg mindre bevegelsesfrihet og kan være et lett bytte. Vi har også sett at katter som beveger seg langs bygdeveger med høye brøytekanter kan være utsatt for ørneangrep.

Ornitolog Alv Ottar Folkestad har lang erfaring med forskning på ørn. Her med ei ung havørn som skal merkes. Foto: Roger Engvik

Også små hunder utsatt

Folkestad får rapporter om flere ørneangrep mot husdyr hver vinter.

- Mindre hunderaser er også utsatt om vinteren. Vinteren 2009/10 fikk jeg melding om ti angrep mot små hunder. Den største hunden som ble angrepet var av typen Finsk Lapphund. Den veide 8-9 kilo. Den overlevde angrepet, forteller Folkestad.

Samtidig påpeker han at ørner også er åtseletere. På den måten får de nok skylden for mange husdyrdrap som for eksempel skyldes påkjørsel.

- Ørna er rask til å sette seg ned ved påkjørte dyr for å spise. Når folk ser dette, tror de det er ørna som er synderen.

Søndag kveld var Lucifer fremdeles preget atter ørneangrepet. Foto: Skjermdump Facebook
Søndag kveld var Lucifer fremdeles preget atter ørneangrepet. Foto: Skjermdump Facebook