Ny regjering uten EU-minister

Statsminister Erna Solberg (H) måtte ofre prestisjeposten som europaminister for å få regjeringskabalen til å gå opp.  
Nyheter

Solberg opprettet statsrådsposten i 2013 da hun satte sammen sin første regjering, til ellevill jubel særlig innad i sitt eget parti. Der ble det blant annet uttrykt glede over at regjeringen erkjente «at EU-politikk like mye er innenrikspolitikk som utenrikspolitikk.»

Dermed forsvinner Marit Berger Røsland (H) ut etter bare tre måneder i regjeringen.

Hun får følge av Vidar Helgesen (H), barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) og justisminister Per-Willy Amundsen (Frp).

Helgesen ble Norges første europaminister i 2013. I desember 2015 overtok tidligere fiskeriminister Elisabeth Vik Aspaker (H) statsrådsposten, mens Helgesen gikk inn som klima- og miljøminister. Da Aspaker gikk ut av regjeringen i 2016, overtok Frank Bakke-Jensen (H) stafettpinnen, mens Røsland fikk jobben etter valget i fjor høst.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet har lenge ment at posten som europaminister burde fjernes.

– Denne posten har fungert mer som EUs minister i Norge enn Norges minister i EU. Statsrådene har framstått som rene talspersoner for Brussel i den norske politiske debatten, har Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tidligere uttalt til NTB.

(©NTB)