Se bildeserie:

Bybrannen for de yngste

Også de aller yngste lot seg engasjere av at det var 114 år siden Ålesund by brant ned.

Jeg håper det kan bidra til at de setter pris på historien sin

Sindre Nakken
Nyheter

SAMLESIDE: Alt om bybrannen på Smp.no

I helga var det duket for den store markeringa «Ålesund i fyr og flamme». Mens det gjennom hele helga har vært et flod av arrangementer for å markere bybrannen, var særlig lørdag formiddag at programmet rettet mot de aller yngste.

Grafikk, animasjon og bilder: Slik var bybrannen

Stor stas med brannvesenet

Det som så ut til å trollbinde de unge aller mest, var nok det årlige oppmøtet fra Ålesund brannvesen.

– Vi har denne utstillingen hvert år. Rett og slett for å være med å gi et tilbud til barna. Det er veldig kjekt, forteller Leif Magne Andreassen, brigadeleder. Brannvesenet viste seg å bli svært populære, der de stilte med forskjellige brannbiler på Dronning Sonjas plass. Mens barna fikk både kikke og sitte inne i bilene, hadde de flere spørsmål til brannmennene.

–De spør litt om utstyret, og lurer på om vi bruker slangen mye, og hvor vi har vannet, sier Andreassen og legger til at særlig en aktivitet ble ekstra populær. Nemlig stigebilen.

Håper bybrannhelga skal bli en ny turistmagnet

– Vi har begrenset med høyde, men det ser ut til å være stor stas. Det blir nesten som en karusell for barna, sier han. Og det var i alle fall tre barn som kunne si seg enig. Thomas Dueskar Førde (7), Kaja Mølmen (6) og Andreas Mølmen Nilsen (6) var veldig spent da det var deres tur til å bli heiste opp i stigebilen. Allerede før de var nede igjen spurte Thomas om de ikke kunne ta en tur til.

– Dette var kjempegøy, slo de fast.

Gjenoppbygde byen

Aalesund museum hadde stilte også, med gratis inngang, i hele helga. De inviterte barna til å komme å bygge byen i plastalina på lørdag. En som tok oppgaven på strak arm, var Linus Hoff Nygård. Han hadde god kontroll på brannhistorien, og kunne fortelle at hele 850 hus brant ned i 1904.

– Det er veldig spennende å høre om bybrannen. Jeg kan i hvert fall litt av historien, forteller Linus som var usikker på om han kunne bygge opp igjen hele byen.

– Jeg tror ikke det er nok plastalina til så mange hus, slo han fast.

KRONIKK:

Les kronikken: «Alt tyder på at brannen blei påsett»

– Alt tyder på at brannen blei påsett, skriv Bjørn Jonson Dale i denne kronikken.


Mye aktiviteter

Det var også mye annet som sørget for å skape liv i Ålesund sentrum lørdag formiddag. Alle de fire forestillingene av Bybrannspillet og Borgny ble utsolgt, og lørdag var intet unntak da Kulturhuset Dragen fyltes med spente barn. Også forestillingen Mandarinsaft på Arbeideren fikk fullt hus. Jugendstilsenteret siktet seg inn på de yngste, og inviterte både til reise i tidsmaskinen, omvisning og maleverksted. Alt med bybrannen som tema.

Byvandring for store og små

En årlig favoritt er også byvandringen. I tillegg til nattevandringen, ledet også Sindre Nakken en stor folkemengde gjennom byens gater på dagtid lørdag.

– Min motivasjon bak dette, er å formidle historia slik at de som vokser opp kjenner det som er deres egen historie. Jeg håper det kan bidra til at de setter pris historien sin, og senere kanskje også forvalter den, forteller Nakken som hadde inntrykk av at det var engasjerte barn som deltok på vandringa.

– Jeg merker at en del har lært litt gjennom barnehage og skole, også er det ikke så veldig viktig hvor mye av det som faktisk inngår i historia. Det er vel så viktig å lære barna og bruke byen sin, sier Nakken