Det sier Sjur Brande, Karl Johan Skårbrevik og Hans Græsdal. De tre sitter i styret for Seniorboligklubben Ålesund der de nå begynner å signalisere en smule utålmodighet.

– Det finnes 5.000 leiligheter i 24 norske kommuner som er bygd i regi av De Eldres Boligspareklubb (DES). Det er ingen ting som tilsier at vi ikke skal få det til i Ålesund også, slår trioen fast.

Velvilje

– Vi har møtt velvilje hos det kommunale eiendomsforetaket, men så har det ikke kommet videre. Nå har vi hatt et nytt møte med styrelederen i ÅKE, og håper at det skal gi resultater, sier Sjur Brande.

Han understreker at boligspareklubben ikke er ute etter å skaffe seg ei gratis, kommunal tomt.

– Vi betaler det det koster, og kommunen trenger ikke å tenke på finansiering. Slik vi ser det vil kommunen heller spare store summer på at folk kan flytte inn i tilrettelagte leiligheter som gjør dem i stand til å bo hjemme og greie seg uten helse- og omsorgstjenester så lenge som mulig.

Les flere nyheter om helse her

Behovet for slike botilbud er også stort. Boligspareklubben mener det er rundt tusen mennesker over 55 år som er i målgruppa i Ålesund.

– Hva slags boliger er det snakk om?

– De skal være funksjonelle og praktisk tilpassa eldre, men er ikke omsorgsboliger. De som bor der skal greie seg sjøl, men gjerne med vaktmestertjeneste og andre servicetilbud. Beboerne skal også ha lokaler der de kan møtes til ulike sosiale aktiviteter hvis de ønsker det.

– Vi vet jo at ensomhet blant eldre er et stort problem, innskyter Karl Johan Skårbrevik. Et trygt og trivelig bomiljø er et bra tiltak mot dette.

Må ligge sentralt

– Da vi etablerte boligspareklubben, lanserte vi eiendommen på Borgundvegen 199 som et godt alternativ. I ettertid ser vi at det ikke var godt nok gjennomtenkt på grunn av beliggenheten. Helsehuset på Moa er fra slutten av syttitallet, trenger oppgradering og er heller ingen god utnyttelse av arealet. Men beliggenheten er perfekt for et seniorboligprosjekt med nærhet til svømmehall, bibliotek, butikker og helsetjenester. Og tomta er det kommunen som eier.

Seniorleiligheter som bygges etter et DES-konsept, finansieres av beboerne – enten gjennom et sameie eller et borettslag. Tildeling av leiligheter skjer etter ansiennitet i klubben, og byggekostnadene skal holdes så lave som mulig. DES Norge er en ikke-kommersiell organisasjon.

– Når leiligheten skal selges videre, legges prisstigningen og ikke markedspris til grunn. Men vi er altså avhengige av at kommunen er interesserte i å legge til rette for at konseptet kan realiseres også her i Ålesund.

Møte om DES i Ålesund

Torsdag denne uka kan interesserte få vite mer om tilrettelagte seniorboliger.

– Pensjonistuniversitetet har invitert spesialrådgiver Olav Flåt i DES Norge til Ålesund, og han vil snakke om dette på et åpent møte på NTNU. Vi håper også at flere melder seg inn i seniorboligklubben slik at Ålesund også kan få det tilbudet mange etterspør, sier Sjur Brande, Karl Johan Skårbrevik og Hans Græsdal.