–  2017 er blitt et rekordår for vårt kontor med 1,1 milliarder kroner i totale bevilgninger til næringslivet i Møre og Romsdal, opplyser Bodil Palma Hollingsæter, direktør i Innovasjon Norge.

–  Ca. 750 millioner kroner er bevilget i lån, noe som tilsvarer en vekst på 58 prosent, og vi har gitt tilskudd til 187 millioner kroner, tilsvarende en vekst på 18 prosent.

En halv milliard til Sunnmøre

Bevilgningene i Møre og Romsdal utgjør 14 prosent av de totale bevilgningene hos Innovasjon Norge som samlet beløp seg til 6,8 milliarder kroner i 2017.

Av de 1,1 milliarder kronene som ble utbetalt i Møre og Romsdal gikk grovt regnet en halv milliard kroner til bedrifter på Sunnmøre.

Marint står sterkt

– Generelt står Sunnmøre sterkt innen områdersom fiskeri, fiskeforedling, oppdrett og utnyttelse av restråstoff. Det har vært en rekordeksport av sjømat på 95 milliarder kroner nasjonalt. 25 prosent kommer fra norske fiskeeksportører i Møre og Romsdal, påpeker Odd Reidar Kvalsund, avdelingsleder innen bioøkonomi, som omfatter fiskeri og landbruk, samt reiseliv.

Finansierer sammen med banker

Bevilgningsmessig er Innovasjon Norge i Møre og Romsdal det største kontoret til Innovasjon Norge med en samlet låneportefølje på 4 milliarder kroner som utgjør hele 23 prosent av den nasjonale låneporteføljen.

– Og det til et fylke som har fem prosent av Norges befolkning, påpeker Kurt T. Thomassen, avdelingsleder for gründer- og vekstbedrifter.

– Vi har alltid vært veldig store på lån. Det henger sammen med at en stor andel av næringlivet her etterspør finansiering. Vi finansierer også mye sammen med bankene i fylket, sier Hollingsæter.

– Innovasjon Norge bidrar også med rådgiving, kompetanseprogram, etablering av nettverk og profilering.  Vi har hatt ca. 450 deltakere på ulike arrangement i fylket.

Miljøteknologi og bærekraft

Hollingsæter sier den voldsomme aktiviteten i 2017 vil fortsette i 2018 med gjennomgående fokus på miljøteknologi og bærekraft. som

– Vi ønsker oss svært gjerne prosjekter innen dette. Vi ønsker også fokus på økt eksport og i mai starter en medarbeider som skal stelle med internasjonalisering hos oss. I 2018 vil det være 26 medarbeidere hos Innovasjon Norge i Møre og Romsdal.

– Hvem er det som ikke får støtte fra Innovasjon Norge?

– Vi har våre retningslinjer om innovasjonshøyde og bærekraft. Vi gir for eksempel ikke støtte til bygging av kjøpesenter og netthandel.Vi er heller ikke med på å berge bedrifter i vanskeligheter. Viktig er innovasjon, utvikling, nytenkning og der bedriftene kan bidra til økt lønnsomhet og samfunnsmessig økonomisk lønnsomhet, sier Hollingsæter.

Rolls-Royce salg

– Nyheten om salg av Rolls-Royce Marine ryster grunnvollene på Sunnmøre, hva tenker dere om dette?

– Vi ser evne og vilje i den maritime klynga til å takle stor motgang. Vi ser en positiv crossover mellom næringene fra det maritime innen olje og offshore til fiskebåter og cruise. Der en bruker erfaringer fra en bransje inn i nye. Innovasjon Norge har hatt samarbeid med Rolls-Royce i mange år og de har hatt en del spennende utviklingsprosjekt, sier Hollingsæter.

– Den maritime klynga på Sunnmøre har stor verdi i seg sjøl. En eventuell kjøper vil dra stor nytte av kompetansen, de immaterielle verdiene som finnes her. Kompetansen finnes i og rundt alle ledd i verdikjeden. Samarbeidet og samspillet der vil ha stor verdi. Og Rolls-Royce har vært en stor og viktig aktør der, påpeker Thomassen.