Rettssaken mot mannen startet i Sunnmøre tingrett mandag og det er satt av fire uker til bevisføringen og vitneforklaringer.

- Dette er den første store nettovergrepssaken vi har hatt i vårt politidistrikt, sier aktor Cathrin Remøy.

Startet i Trøndelag

I 2014 meldte ei helsesøster i Trøndelag om ei jente som hadde hatt kontakt med en mann på nett som fortalte henne om overgrep mot barn.

- Saka ble etterforsket og Skype-loggen ble levert inn til analyse. Vi fant etter hvert ti fornærmede som alle hadde hatt kontakt med samme mann. Vi fant ut hvilken e-post som var tilknyttet kontoen og i april gikk vi til aksjon og pågrep mannen på Sunnmøre, sier Remøy.

Ved gjennomgang fant vi flere offer for mannens aktivitet, forteller aktor.

38-åringen utga seg for å være f.eks "Tobias17" på nett. Han kom i kontakt med jentene via chattesider som chat.no og fikk dem deretter over til private Skype-samtaler.

- Han truet blant annet ei jente med å drepe henne, eller legge ut bilder han hadde av henne, om hun ikke utførte de seksuelle handlingene han ba om, sier Remøy.

Dette tiltalepunktet omfatter voldtekt omfattet i Straffelovens paragraf 192 første ledd bokstav C, opplyser aktor.

Omfattende sak

Statsadvokatene har tatt ut en omfattende tiltale mot mannen. Den har 36 tiltalepunkt med til sammen 12 fornærmede. Det er ti jenter som mannen har lurt og truet til å utføre seksuelle handlinger med seg selv på videochat, samt sende bilder og/eller videoer til han. Han er også tiltalt for å ha stjålet identiteten til en ung mann, ved å bruke bilder av mannen for å komme i kontakt med jenter.

Han erkjenner straffskyld for disse 35 tiltalepunktene.

Han er også tiltalt for å ha utført seksuelle handlinger med ei da seks år gammel jente.

For dette tiltalepunktet erklærte mannen seg "ikke skyldig" under rettsmøtet mandag.

Mandag vil politiadvokat Cathrin Remøy gå gjennom tiltalepunktene. Så vil den tiltalte mannen gi en kort forklaring om tiltalen. Deretter vil den første fornærmede jenta avgi sin forklaring.

De neste ukene vil politiet legge fram massiv dokumentasjon på mannens kontakt med de unge jentene. Det vil også bli ført vitner og til slutt vil mannen selv få anledning til sluttreplikk.

Det er ni bistandsadvokater som representerer de fornærmede i saken. De vil presentere de fornærmedes erstatningskrav. Advokat Anne Nerland Hovde er koordinerende bistandsadvokat.