Ingen vet hvordan det nye biblioteket på Moa vil se ut hvis det blir noe av, men bilder fra Norges hittil nyeste kjøpesenterbibliotek på Stovner Senter i Oslo, der den prisbelønnede arkitekten Aat Vos har vært i sving, kan være til inspirasjon inntil videre (se bildekarusellen over).

Saken om nytt bibliotek i nybygget på Moa skal opp i Formannskapet 30. januar. Rådmannen anbefaler i sin innstilling politikerne om å si ja til tilbudet om leie i senteret, ved å gi Ålesund kommunale eiendom fullmakt til å inngå kontrakt med Thon.

Et godt tilbud

– Ålesund kommune får mye igjen for pengene med tilbudet vi har fått fra Thon Eiendom, sier kultursjef Oskar Skulstad.

– Av de 5,5 millionene det vil koste å gjøre et nytt bibliotek klart på senteret, skal kommunen betale under halvparten?

– Ja, det er sånn det blir. Thon gjør lokalet innflyttingsklart, mens kommunen betaler for design, innredning og møbler, beregnet til 2,5 millioner kroner. Hva slags uttrykk biblioteket skal få, blir en diskusjon først etter at politikerne har bestemt seg for om dette er noe de går for, sier Skulstad.

Fra før er det kjent at husleia for biblioteket på kjøpesenteret vil være i underkant av en million kroner årlig.

Politikerne avgjør

– Dere skal bruke 2,5 millioner kroner på design og innredning. Hva får dere for det?

– Det er Hamsto som har prosjekteringen på Amfi for Thongruppen, og de beregner at vi for det beløpet skal kunne få et veldig fint, funksjonelt bibliotek. Da går vi ikke for like dyre løsninger og materialer som ved Ulstein bibliotek. Det viktigste er at rommet er fleksibelt og kan endres etter behov, sånn at biblioteket kan være en møteplass for ulike grupper, og at vi treffer bredt blant folk flest, sier Skulstad.

Andre byer har kjøpesenterbibliotek

Ålesund kan bli den tredje norske byen med kjøpesenterbibliotek. Ski var først ute allerede i 2003, mens biblioteket på Stovner i Oslo nettopp har flyttet inn på Stovner Senter, over hele 1.100 kvadratmeter. Der kostet design og innredning nesten 14 millioner.

Så stort vil ikke biblioteket på Moa bli. Det krymper tvert imot fra 612 kvadratmeter i helsehuset i dag, til 472,9 kvadratmeter på Moa Amfi.

– Det er omtrent den størrelsen det nye biblioteket i Ulstein har. Der utnytter de plassen godt til å skape ulike soner og møteplasser, sier biblioteksjef Mette Aaram Ringstad.

Hva som skal inn i lokalet ved siden av biblioteket vil ikke Else Andersen i Thon Gruppen ut med foreløpig, men hun sier at de etter dialog med kommunen har valgt en leietaker som vil passe godt sammen med et bibliotek.