Det sier Sylvi Listhaug – som på dag seks som øverste sjef for justisdepartementet (og innvandringsfeltet) er på besøk hos politiet i Møre og Romsdal. Mens statsråden blir vist rundt på politihuset i Ålesund, går samtidig en omfattende overgrepssak for retten denne uka.

– Overgrep mot barn viktigste satsing

– Jeg synes det er helt grusomt. Det er så fælt at folk kan være så ondskapsfulle mot barn, sier Listhaug på spørsmål om hva hun tenker når hun hører om saka.

– Jeg må virkelig si at jeg beundrer dem som jobber med disse sakene, jeg kaller det for ondskap. At vi klarer å avdekke og hjelpe barn ut av det helvetet som de lever under er utrolig viktig. Så det arbeidet blir virkelig et satsingsområde fra min side, sier hun.

Gjennomgang – Jeg har fått en gjennomgang av hvordan reformarbeidet går her, at det arbeidet er i rute. Det er jeg veldig glad for, sier Sylvi Listhaug. Foto: Staale Wattø

«Operasjon Jupiter»

På politihuset i Ålesund fikk Listhaug blant anna lære mer om «Operasjon Jupiter», et tilsvarende prosjekt som «Dark Room» i Bergen. Siden desember 2016 har politiet avdekket 84 overgripere, hvorav 20 er saker der overgriperen hører til i Møre og Romsdal.

Hun fikk også høre om hvilke utfordringer politiet står overfor i slike saker.

– Her er det ikke bare behov for politifolk, men også for spesialister som dataingeniører, som de er opptatt av her. Jeg møtte blant anna en med bakgrunn fra skipsnæringa, som nå jobbet hos politiet.

Vil frata overgrepsdømte passet

Listhaug fikk en gjennomgang fra politimesteren på politireform for reformarbeidet og hva som er det generelle kriminalitetsbildet for Møre og Romsdal.

– Som politimesteren sier, så flytter kriminaliteten seg fra gata og inn på data. Vi må ruste opp politiet framover med en helt annen kompetanse.

Nye trender: – ID-tjuverier, økonomisk kriminalitet og å følge med på kriminalitet på nettet blir en større utfordring. Dette er nye trender politiet er nødt til å holde tritt på, sier Listhaug. Foto: Staale Wattø

– Hvordan vil du prioritere å ta overgripere mot barn?

– For det første handler det om å se på behovet for lovendringer. Jeg har sagt at når det gjelder forvaringsdømte i slike saker, så vil jeg at vi skal ta fra dem passet eller at en ikke får utstedt pass mens en er prøveløslatt, sier hun.

– Så vil jeg se på andre måter å jobbe på dette området. Hva er det vi trenger, må det prioriteres hardere, trengs det flere lovendringer? sier hun.

Ifølge regjeringsplattformen skal straffenivået skal videreføres i stor grad som i dag.

– Men ser vi behov for å endre på enkelte områder, så er det rom for å bli enige i regjeringen. Men så dypt inn i detaljer er jeg ikke kommet, dette er et stort felt som jeg jobber med å sette meg inn i, sier hun.

Mer politi

–Det har vært et stort trykk på politiet her. De siste fire årene har distriktet hundre flere ansatte, sier Listhaug. Målet er to politifolk per tusen innbygger. Tross nyansettelsene har Møre og Romsdal fremdeles lavest bemanning – 1,44 per tusen innbygger mot 1,70 i snitt, viste de sitse 2017-tallene (3. kvartal).

– Er målet nasjonalt eller lokalt?

– Nasjonalt. Det er forskjell på behovene i Oslo og på steder med mindre kriminalitet. Møre og Romsdal har lav kriminalitet, sier ministeren.