Helse Midt-Norge RHF er det regionale helseforetaket som Helse Møre og Romsdal er en del av.

Psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling er løftet fram som ett av tre overordnede styringsmål for 2018, og er det eneste av de tre overordnede målene som er behandlingsspesifikk. Dette kommer fram i det såkalte oppdragsdokumentet for 2018 som Helse Midt-Norge RHF har fått fra Helse- og omsorgsdepartementet. Styringskravet om satsing på psykisk helsevern er blitt kalt «den gyldne regel», og ble gjeninnført i 2014 overfor helseforetakene. For 2018 er det altså et overordnet styringsmål.

Oppdragsdokumentet er bare noen dager gammelt, datert 16. januar, og starter med tre overordnede styringsmål:

1. Redusere unødvendig venting og variasjon i kapasitetsutnyttelsen.

2. Prioriter psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling.

3. Bedre kvalitet og pasientsikkerhet.

Oppdragsdokumentet fra departementet angir hva som skal prioriteres, og hva helseforetaket skal måles på. Helse Midt-Norge utarbeider så videre styringsmål for de lokale helseforetakene, som Helse Møre og Romsdal.

Distriktssenter

Psykisk helsevern skal altså ha en overordnet prioritering, men departementet er også mer konkret på hvordan:

«Distriktspsykiatriske sentre og psykisk helsevern for barn og unge skal prioriteres innen psykisk helsevern». Og videre: «Det skal være høyere vekst innen psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling enn for somatikk på regionnivå»

Mindre tvang

Departementet ber også Helse Midt-Norge få til færre tvangsinnleggelser, og at færre pasienter får tvangsmiddelvedtak.

Å videreutvikle gode metoder for frivillig behandling er et sentralt tema som den nye strategien «Mestre hele livet» legger opp til. Helse Midt-Norge skal legge denne strategien til grunn i tilbudet de gir til både barn, unge, voksne og eldre.

Møre og Romsdal

Helse Møre og Romsdal er ansvarlig for de distriktspsykiatriske sentra på Sunnmøre. Avdeling for distriktspsykiatriske senter Sunnmøre har seksjoner i Volda, Vegsund, Sjøholt og ved sjukehuset i Ålesund. Disse DPS-ene er eksempel på det som helseminister Bernt Høie eksplisitt ber om at blir prioritert i sitt oppdragsdokument til Helse Midt-Norge.

I innspurten

Helse Møre og Romsdal er nå i innspurten av et større arbeid med å vedta en utviklingsplan for helseforetaket i perioden 2019–2022. Planen skal vedtas 21. februar, og har vært ute på en omfattende høring før jul, med over 100 innsendte høringssvar. Et tema som er en gjenganger blant svarene fra kommunene i fylket er at de er bekymret for å få overført flere oppgaver fra helseforetaket, uten at det er finansiert.

I strategiplanen for psykisk helse «Mestre hele livet» er nettopp større grad av tverrfaglighet, og økt samarbeid mellom helseforetak og kommuner et sentralt tema. Utviklingsplanen til Helse Møre og Romsdal har fått kritikk for manglende satsing på psykisk helsevern, blant annet fra Den norske legeforening, og Norsk psykologforening.