Sunnmøre tingrett kan melde om et høyt aktivitetsnivå i sitt første hele driftsår i nye lokaler på Skansekaia.

– De ansatte har lagt ned en imponerende arbeidsinnsats i 2017 og domstolen har kommet godt på plass i lokalene, samtidig som løpende oppgaver har vært håndtert godt, sier sorenskriver Kirsti Høegh Bjørneset og administrasjonssjef Kristin Roald Bjørnøy ved Sunnmøre tingrett.

Statistikken viser at tingretten har en nedgang i uoppgjorte saker (restanse) innenfor straffesaker, mens innenfor kategorien «tvistesaker» finner man en økning i antall saker i restanse.

– Årsaken til restanseøkningen har nær sammenheng med innsparingskrav fra Domstoladministrasjonen. Den eneste muligheten til innsparing er i praksis at eventuelle ledige stillinger står vakante, sier Kirsti Høegh Bjørneset.

Underbemannet

Sunnmøre tingrett har over flere år vært klart underbemannet i forhold til Domstoladministrasjonens ressursfordelingsmodell.

– Ansatte har over tid fått merke et stadig økende arbeidspress og i perioder har det vært nødvendig med overtidsarbeid, sier Kristin Roald Bjørnøy.

I fjor fikk tingretten samtykke til å utvide saksbehandlergruppen med to stillinger, men reelt 1,5 stillingshjemler.

– I den forbindelse har vi hatt fokus på digital kompetanse i rekrutteringen og det ser vi allerede stor nytte av, sier Bjørneset.

Budsjettutfordringer

Sunnmøre tingrett har over flere år hatt store budsjettmessige utfordringer som følge av innsparingskrav og reduserte budsjett til domstolene generelt.

Ved tildeling av budsjettramme for 2017 var det ikke tilstrekkelig midler til ordinær drift.

– I løpet av året fikk vi en tilleggsbevilgning. Det, i tillegg til vakante dommerstillinger, medførte at Sunnmøre tingrett for første gang på flere år klarte å redusere merforbruket, sier sorenskriveren.

– Vi er kommet langt i satsingen på nye digitale arbeidsmåter. Alle fengslinger og straffesaker uten meddommere blir behandlet digitalt. De aller fleste tvistesaker blir nå også behandlet digitalt.

Satser digitalt

Sunnmøre tingrett har i løpet av 2017 kommet langt i forhold til fulldigitalisering av saksbehandling i Norge.

– Vi er med i prosjektet «Digitale Domstoler» og er dermed i gruppen domstoler som det satses på i forhold til tekniske og digitale løsninger fram til 2025. Vi ser allerede stor effektivitetsgevinst i fulldigitale saker, sier sorenskriveren.

Ved hjelp av elektronisk samhandling og digitale rettsmøter blir hele rettsprosessen digitalisert.

– Det gjelder fra vi mottar en sak gjennom aktørportalen, til saksbehandlerens forberedelse av saka, gjennomføring av rettsmøte (herunder fjernmøter via video), skriving av rettsavgjørelsen og etterarbeid. Ved bruk av videokonferanse har vi også stor mulighet til fjernmøter der for eksempel siktede, parter eller vitner forklarer seg via video. Slike typer fjernmøter kan være effektivt og kostnadsbesparende, sier hun.