- Jeg oppdaget den da jeg gikk ut på verandaen. Den hørte meg og gikk bedagelig mot utmarka. Jeg gikk inn igjen og hentet ipaden og da jeg kom ut igjen var den tilbake. Jeg fikk tatt flere bilder av den før den forsvant, sier Randi Karin Asbjørnsen.

Hun har aldri hørt om havoter som beveger seg så langt fra sjøen. Havoter er nemlig et sjøpattedyr som lever av bløtdyr som sjøpølser, blekksprut, sjøpinnsvin og muslinger.

- Vi bor over Korsvika, opp mot Sukkertoppen.

Flere observasjoner

Vi ringer Roger Engvik, pensjonert kollega med stor kunnskap om dyreliv i sjøkanten. Han forteller at oteren er et natt-dyr så det er spesielt å se den i aktivitet midt på dagen, slik Asbjørnsen gjorde.

- Jeg bor jo i området ved Kvalneset og kan bekrefte at det finnes en del oter på sørsida av Hessa. Den går helt opp til ura under Sukkertoppen. Jeg har observert flere ved Kvalen og sett spor etter dem. Det er ikke uvanlig at de går opp i ura. Der finner de gode skjuleplasser, sier Roger Engvik.

Han tror oteren er ute etter hvilested og ferskvatn.

- De drikker ferskvatn og bruker det til å rense pelsen. Jeg vet ikke om de bruker ura til yngleplass.

I fjor så Engvik oter-fruer med unger i fyllinga rett utenfor Atlanterhavsparken.

- Jeg vet ikke om den enset herren som har fått plass på den nye oter-øya innenfor gjerdet. Det blir spennende å følge med når de går inn i brunst-tiden. Da kan det være at noen forsøker å komme seg enten inn eller ut for å formere seg.

Han mener det er positivt for dyrelivet at oteren ser ut til å finne sin plass på Hessa.

- Det ser ut til at oteren fordriver minken. Minken er rå på å jakte sjøfugler som hekker på bakken. Den kan rasere hele kolonier.

Det er observert flere otere på sørsiden av Hessa. Foto: Gule Sider
Oteren virket ikke veldig beskjeden da den tuslet gjennom hagen til Asbjørnsen i Ålesund. Foto: Randi Karin Asbjørnsen