(Romsdals Budstikke): Informasjon fra Folkehelseinstituttet tilsier at vi nå er midt i årets influensautbrudd og at vi nærmer oss toppnivået for i fjor. Det opplyser kommuneoverlege i Molde, Cato Innerdal, til Romsdals Budstikke.

Over landssnittet

– I uke 3 handlet 3,2 prosent av alle legekonsultasjoner i Møre og Romsdal om influensa eller influensalignende sykdom, mot 2,6 prosent på landsbasis. Dette vurderes som et mål på at vi nå har litt mer influensasykdom enn landsgjennomsnittet, sier kommuneoverlegen.

Det er både influensa type A og type B som sirkulerer nå. Det er type B som dominerer.

– Vi er midt i årets influensautbrudd og mange influensasjuke er forventet i ukene framover. Laboratoriebekreftet influensa økte markant fram til årets første uke, stagnerte litt, men økte igjen fra uke 3, opplyser Folkehelseinstituttet.

Eldre spesielt utsatt

Folkehelseinstituttet opererer med tall på omkring 1000 dødsfall per år i Norge som følge av influensa. I fjor døde fire personer på sjukehjem i Molde som følge av influensaen som da kom. Etter det Innerdal kjenner til, er det ingen dødsfall ved sjukehjem i Molde som følge av influensaen så langt i år.

Folkehelseinstituttet informerer imidlertid i en rapport tirsdag denne uka, at det ble observert høyere dødelighet på landsbasis i uke 51 og 52-2017 og uke 1-2018 blant de eldre. De negative endringene er imidlertid ikke på samme nivå som ved fjorårets influensautbrudd.

Ikke for seint med vaksine

Folkehelseinstituttet sentralt og kommuneoverlegen her lokalt har anbefalt personer, spesielt i risikosonen, å vaksinere seg. Selv om det nå synes som at Møre og Romsdal er midt i utbruddet, er det ikke for seint å la seg vaksinere, minner Innerdal om.

– Dette siden influensavirus fortsatt kommer til å sirkulere i flere måneder framover. Risikoen for å bli smittet, til tross for vaksinasjon, vil likevel øke med økende mengder virus i omløp. Det tar cirka to uker fra vaksinen settes til den gir beskyttelse.

Flere vaksiner utsendt

Så langt i sesongen er det sendt ut over 528.000 vaksinedoser til målgruppene for influensavaksinasjon i Norge. Dette er en foreløpig økning på 14 prosent sammenlignet med forrige sesong.

I tillegg har Folkehelseinstituttet og de private legemiddelgrossistene sammenlagt sendt ut over 121.000 doser til bruk utenom. Dette er en foreløpig økning på 30 prosent fra sist sesong, opplyser Innerdal.

Denne saken ble først publisert på Rbnett