Sverre Andreas Farstad snakker i Finansavisen onsdag ut om hvordan Farstad Shipping endte opp i favnen til Aker og Solstad Offshore.

Her går han til kraftig angrep på Aker-eier Kjell Inge Røkke og hevder han brøt løfter om at ankerhåndteringsskipene skulle styres ut fra Ålesund. I tillegg skal han ha blitt lovet at Ålesund skulle styre kontorene i Brasil og Australia.

– Røkke kan være veldig sjarmerende når han får det som han vil, men han har vist at han ikke er til å stole på. Han lurte meg, sier Farstad til Sunnmørsposten.

Aker svarer: – Er vedtatt av styret i rederiet (for abonnenter)

Aker ville bruke Farstad som «plattform» for fusjoner (for abonnenter)

Hentet med privatjet

Farstad skal ha fått løftene direkte fra Røkke i hans private hjem i Asker, etter at han ble fløyet ned i forretningsmannens private jetfly. I ettertid mener Farstad at Røkke ikke har gjort noe for å stå for løftene han skal ha gitt.

– Hvorfor velger du å gå så hardt ut mot Røkke som du gjør nå?

– Jeg vil at folk skal forstå hva som har foregått det siste året, og at folk skal vite hvordan vi i Farstad har blitt behandlet, sier Farstad til Sunnmørsposten.

I forrige uke ble det kjent at ålesunderen trekker seg fra styret i det sammenslåtte rederiet og han gir uttrykk for at han nå vil bli «ferdig med hele saka».

– Jeg har ikke noe å hente på å gjøre det, det vet jeg, men for meg er det viktig at historien blir fortalt, legger han til.

(saka fortsetter under)

– Bør kunne stole på folk

Farstad er klar på at han aldri ville gått videre med fusjonen uten løftene fra Røkke.

– Har du vært naiv?

– Jeg blir framstilt som litt naiv, fordi jeg har trodd på ting som har blitt sagt, og løfter som har blitt gitt mellom to forretningsmenn. Jeg er vant til en type integritet, forretningsmoral og forretningskultur som tilsier at man bør kunne stole på folk, forklarer han.

Farstad medgir samtidig overfor Finansavisen at han dagen etter møtet med Røkke, fikk en «ganske lunken mottakelse» i en samtale med rederisjef Lars Peder Solstad.

– Røkke viste et stort personlig engasjement overfor meg. Måten han tok imot meg på hjemme hos seg selv, etter å ha ordnet transport og lagt alt til rette for et hastig møte, tilsa at jeg burde ha god grunn til å tro på det han sa.

Forvalter: Ble enige om Farstad-løsning på én time (for abonnenter)

«Andy» Farstad i fjor: – Har fått en del løfter, og jeg regner med at de blir opprettholdt (for abonnenter)

– Røkke skjuler seg bak styret

Da Farstad senere så at det gikk mot en «sentraliseringsmodell», hvor det meste ble styrt fra Karmøy, fikk han og broren, Jan Henry, et møte med sunnmøringen Frank Ove Reite, som er finansdirektør i Aker.

Her skal ålesunderne ha gitt beskjed om at de ikke ville gå inn i det nye selskapet, om ikke ankerhåndteringsskipene ble styrt fra Ålesund – og viste til at løftet fra Røkke.

I stedet skal Farstad-brødrene ha fått presentert en plan som innebar at drifta ble sentralisert til Karmøy.

– Lurte Røkke deg bevisst?

– Det tør jeg ikke si noe om. Nå skjuler Røkke seg bak at det var styret som tok avgjørelsen (se undersak, journ.anm.), men hvis Røkke hadde villet stå for det han sa til meg, kunne han ha gjort noe med det overfor eget styre. Det var flere som fikk vite om hans lovnader til oss. Vi argumenterte også sterkt for at det ville bli et bedre selskap hvis oppgavene ble fordelt, svarer Farstad som likevel valgte å stemme for fusjonen.

Hadde egen plan klar

Møtet med Røkke skjedde i februar i fjor, bare få dager før Farstad etter planen skulle «trykke på knappen» for sin egen emisjonsplan – som skulle berge Farstad Shipping som sjølstendig rederi.

– Jeg husker veldig godt det aller første han sa. «Jeg forstår at du er forbanna Andy, for det ville jeg også vært, sier Farstad til Finansavisen om da Røkke ringte for å invitere ålesunderen til et møte.

– Ingen liker å bli lurt. Hvor personlig er dette for deg?

– Dette berører hele organisasjonen og mange mennesker. Det gjør det personlig for meg, svarer Farstad som samtidig understreker at han ønsker selskapet Solstad – som har mange lokalt ansatte – alt godt:

– Jeg ønsker ikke å gjøre det vanskelig for dem, sier han.

Fikk klarsignal fra bankene

På tidspunktet da Røkke tok kontakt med Farstad, hadde ålesundsrederiets redningsplanke – som innebar at Kristian Siem skulle gå inn med ny kapital – gått i vasken.

Farstad-ledelsen jobbet da med en løsning som innebar at rederiet skulle gå videre på egen hånd. Men i mellomtiden skal Aker ha fått storbankene og Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK) over på sin side – som nå var positive til at Aker gikk inn i Farstad.

At Røkke hadde fått med seg John Fredriksen via Hemen Holdning skal ha bidratt til denne holdningsendringen. Farstad sin konklusjon er at Røkke tok innersvingen på Farstad via bankene og GIEK.

– Brenner du noen bruer ved å gå ut så hardt mot Røkke?

– Jeg kommer aldri til å samarbeide mer med Røkke, så den brua må bare brenne.

Aker svarer: – Er vedtatt av styret i rederiet (for abonnenter)

Aker ville bruke Farstad som «plattform» for fusjoner (for abonnenter)