Stortinget stopper regjeringens plan om mer søndagshandel

Regjeringens plan om utvidet søndagshandel stanses av et stortingsflertall med Arbeiderpartiet, Senterpartiet, KrF og SV.

Stortingsflertallet med Ap, Sp, KrF og SV sier nei til utvidet søndagshandel som kulturminister Trine Skei Grande (V) sendte ut på høring torsdag i forrige uke.  

Nyheter

Fire dager etter at kulturminister Trine Skei Grande (V) sendte forslag om utvidet søndagsåpent ut på høring, slår opposisjonen på Stortinget fast at de ønsker at helligdagsfredloven videreføres som i dag.

– Da slipper regjeringen å kaste bort tiden sin med å jobbe med forslag som åpner for mer søndagshandel. Det er fint, sier Senterpartiets leder Trygve Slagsvold-Vedum til NRK.

Også i regjeringsplattformen som Høyre, Frp og Venstre ble enige om på Jeløya, heter det at regjeringen ønsker å liberalisere reglene for handel på søndag.

Utredningen som Grande har sendt på høring, tar blant annet til orde for å utvide dagens arealbegrensning på 100 kvadratmeter opp til 150 kvadratmeter for søndagsåpne butikker. Søndagshandel i flere handelsbransjer enn kiosk og dagligvare er også et av forslagene.


KrF: Ingen støtte til mer søndagshandel og lengre alkohol-åpningstider

Regjeringen vil gjøre det lettere å ha søndagsåpent og utvide åpningstidene for alkoholsalg. – Dette vil vi ikke støtte, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

 

Vedum sier at søndagen fortsatt skal være annerledesdagen der folk kan gå på fotballkamp, være med familien, gå på tur, i kirken eller rett og slett gjøre ingen ting.

Lederen av familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Tone Trøen (H), sier at forslaget som fremmes av de fire partiene ved starten av stortingsmøtet onsdag er spesielt og litt useriøst.

– Nå sier stortingsflertallet at de verken vil lytte til høringssvarene eller vurdere forslagene om søndagshandel. Det er synd, sier hun til NRK.