Etter at Bingsa-skandalen ble rullet opp våren 2017 har det vært retta et kritisk søkelys på innkjøp i Ålesund kommune. Nå slår Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) fast at kommunen brøt anskaffelsesloven i Bingsa.

Ålesund kommune har foretatt ulovlig direkte anskaffelser ved kjøp av avfallstjenester, konkludererer KOFA, som behandlet saka 29. januar.

Kommunen har også foretatt en ulovlig direkte anskaffelse ved kjøp av hjullaster- og gravemaskinkapasitet i forbindelse med forsinket levering av en papir-, papp- og plastpresse, konkluderer KOFA.

SAMLESIDE: Alt om Bingsa-skandalen

Uten konkurranse eller kontrakt

Det var Norges Miljøvernforbund som klaga kommunen inn. Man må ikke være part i saka for å klage til KOFA.

Bakgrunnen var blant anna kommunerevisjonens rapport som avdekket at kommunen hadde kjøpt tjenester for 23,9 millioner kroner (eks. mva.) fra OK Entreprenør uten konkurranse eller skriftlig kontrakt.

I etterkant har kommunen levert en oversikt over kjøp av graving og massetransport for årene 2013-2017. Den viser at kommunen totalt har betalt over 35 millioner (inkl. mva.) til OK Enteprenør.

Kommunen har i sitt tilsvar forklart at de mener den ulovlige delen av dette utgjør 10 millioner.

Kun vurdert nye forhold

Etter klagenemndforskriften kan en klage fremsettes inntil to år fra kontrakten er inngått. Klagen ble fremlagt 22. april 2017. Nemnda har derfor ikke tatt stilling til innkjøp knytta til avtaler inngått før 22. april 2015. Siden det ikke foreligger noen skriftlig avtale er det noe uklart hvilket tidspunkt avtale er inngått, men KOFA legger til grunn at flere av avtalene må ha vært inngått før april 2015. KOFA har ikke vurdert disse.

Når det gjelder de innkjøpene fra OK Entreprenør som KOFA har vurdert, for årene 2015-2017, konkluderer KOFA med lovbrudd.

Dette er anskaffelsene

Uten kontrakt Kommunen har over en rekke år betalt millionbeløp til OK Enteprenør for arbeid i Bingsa, uten at det har vært konkurranse om oppdragene, og uten at det forelå noen skriftlig kontrakt. Foto: Staale Wattø

Kommunen har over en rekke år betalt millionbeløp til OK Entreprenør for avfallsbehandlingstjenester.

Slike regelmessige tjenestekjøp skal kunngjøres dersom verdien i løpet av tolv måneder går over terskelverdien for kunngjøringsplikt. Fram til 1. januar 2017 var denne 500.000 kroner. Vederlagene til OK Entreprenør for avfallshåndtering var:

For 2015: 6.263.438 kroner

For 2016: 3.829.385 kroner

Innkjøpene utgjør ulovlige direkte anskaffelser, konkluderer KOFA.

En av anskaffelsene fra OK gjelder hjullaster og gravemaskinkapasitet i 2016 og 2017 på grunn av forsinket levering av en papir,- papp- og plastpresse. Denne ble først levert og montert i slutten av februar 2017. Kommunen mener at arbeid knyttet til dette ikke var en ulovlig direkte anskaffelse, fordi man ikke kunne forutse det ekstra behovet. Dette dreier seg om 3,35 millioner.

KOFA mener kommunen verken har sannsynliggjort at anskaffelsen kunne utsettes, eller at det ikke var mulig å gjennomføre en kunngjort konkurranse innenfor den tiden som var tilgjengelig. Kjøpet utgjør derfor en ulovlig direkte anskaffelse, ifølge KOFA.

Slipper gebyr

Fra 1. januar 2017 fikk KOFA myndighet til å ilegge gebyr.

Siden utbetalingene til OK Entreprenør i 2017 er knytta til oppdrag som blei satt i gang før den nye lova trådte i kraft, blir den gamle lova gjeldende. Det var derfor ikke aktuelt for KOFA å ilegge gebyr.

Innkjøpssjefen: Derfor blei ikke de ulovlige innkjøpene oppdaga – og slik tar kommunen grep

Ikke grunnlag

Norges Miljøvernforbund har også klaget inn kommunens innkjøp fra Jan Østensen Transport. KOFA skriver at omstendighetene i liten grad er belyst i klagen. «Slik saken er opplyst, har nemnda ikke grunnlag for å konstatere ulovlig direkte anskaffelse», skriver nemnda.

Samt innkjøp fra leverandørene Blindheim Maskin og Transport AS, Ufo Entreprenør AS og Svinø Entreprenør AS, som kommunen hadde en rammeavtale med. Klagen gjelder innkjøp i perioden fra avtalen utløp 24. mars 2017 til ny kontrakt ble signert 2. juni. Kommunen mener kjøpene har en verdi under terskelverdien.

Innkjøpssjefen: – Tilfreds

Innkjøpssjef Jonny Rune Indrevåg har svart Sunnmørsposten på e-post. Her skriver han:

«Kommunen er tilfreds med at klager ikke har fått medhold i annet enn det forholdet kommunen selv i tilsvaret allerede har erkjent var ulovlige direkteanskaffelser.»

Videre legger han til:

«Dette unntatt kjøp i forbindelse med gravemaskin og hjullasterkapasitet til forsinket avfallspresse der KOFA og kommunen har ulikt syn. Vi tar KOFAs avgjørelse til etterretning på dette punktet.»

Innkjøpssjef Jonny Rune Indrevåg. Foto: Marius Simensen

Innkjøpssjefen skriver at det er viktig for kommunen at anskaffelser blir gjennomført i henhold til regelverket.

«Vi er derfor fornøyd med at det ikke er reist kritikk mot anskaffelsene i klagen som er gjennomført i 2017. Vi konstanterer at kjøp i 2017 unntatt overnevnte punkt vedrørende avfallspresse har vært vurdert av KOFA og at de her ikke finner kritikkverdige forhold.»

I vedtaket til KOFA står ikke innkjøp for 2017 nevnt konkret for OK Entreprenør utover innkjøpene i forbindelse med den forsinkede pressen.

Mener de har kontroll

– Vurderer du din egen stilling?

– Jeg ser ikke at det skal være noe grunnlag for å vurdere min stilling, hverken med bakgrunn i dette vedtaket eller Kommunerevisjonens rapport om forholdene ved Binga Avfallsanlegg, skriver innkjøpssjefen som svar på tilsendte spørsmål.

Han mener også det er feil å skrive at Ålesund kommune er dømt.