Kommunene må betale et beløp for hvert døgn de ikke klarer å ta imot utskrivingsklare pasienter. I fjor vant Molde kommune i Tvistenemnda, som slo fast at kommunene slipper å betale «dagbøter» når epikrise eller tilsvarende informasjon mangler ved pasientens utskrivelse fra sjukehus.

Informasjonen er viktig for oppfølging av pasienten. Molde fant ut at de hadde fått «bøter» for 4,6 mill. uten at epikrise var med ved utskriving. Derfor krevde de tilbakebetaling.

8-10 millioner i Ålesund

Tirsdag var Ålesund-rådmann Liv Stette i møte med Helse Møre og Romsdal.

– Vi mener vi har betalt 8-10 millioner for mye i saker for 2016 og 2017, sier Stette. Hun hadde ikke med seg mandat til å foreslå en løsning, og vil lage en sak for politikerne.

– Helseforetaket må nå få anledning til å svare på om de er enige. Det er viktig å understreke at det har vært god behandling selv om pasientene «har ligget på bot», sier Stette.

Helseforetaket viste fram en ny modell for å sørge for at epikrise er med pasienten ved utskriving.

– De lovet at modellen er implementert fra 1. februar. Vi synes det virker lovende, og har tillit til at pasientsikkerheten blir bedre heretter, sier Stette. Ålesund kommune har ikke bestemt seg for om de skal kreve hele beløpet, eller om de skal inngå et forlik med helseforetaket. Det blir uansett opp til politikerne å avgjøre.

Må tas fra driften

Kristiansund kommune mener Helse Møre og Romsdal må betale tilbake 4,8 millioner i døgnbøter, skrev Tidens Krav i november. Den totale summen fylkets tre største byer kan komme til å kreve blir dermed 17-19 millioner. Direktør Espen Remme har bare én pott hvor han kan ta pengene fra, og det er på driftssiden.

– Vi hadde et konstruktivt møte med Ålesund. Pasientsikkerhet og god informasjon er viktig for alle parter. Nå registrerer vi summen Ålesund har kommet til, men vi har ikke fått noe skriftlig krav. Saka Ålesund har presentert for oss skal også kvalitetssikres opp mot egne systemer, sier Remme.

«Bøtene» er for ekstra døgn pasienter ligger i sjukehusseng, som kommunene ikke klarer å ta imot. Remme er opptatt av at de og kommunene må komme til en rimelig løsning – særlig fordi det er enighet om at det har vært god pasientbehandling.

– Vi har tatt risiko i driftsbudsjettet, men vi vurderer nå hvor mye som skal settes av til dette, sier Remme.

Espen Remme må ta stilling til tilbakebetaling til Ålesund. Foto: Staale Wattø