– Vi er her for fred. Det er det viktigste å få fram, sier Alan Hamza Ali.

På Rådhusplassen har flere kurdere fra ulike land samla seg for å vise sin støtte til kurdernes kamp for fred, demokrati og frihet, og sin motstand til terrorisme.

Vil engasjere Europa

– Europa må engasjere seg i det som skjer i Nord-Syria og Afrin. Man kan ikke bare gå inn i et land og drepe uskyldige mennesker. Norge, Sverige, Tyskland – de må åpne øynene sine, påpeker Nebi Bulduk.

Under demonstrasjonen holdt Majed Murad i Solidaritetskomiteen for Afrin tale, hvor han omtalte krigen som umoralsk.

– Vi i solidaritetskomiteen har god kunnskap om Erdogans politikk rettet mot det kurdiske folket som nasjon, og derfor plikter vi moralsk å kjempe mot han og hans fiendtlige planer mot Kurdistan.

– I denne anledning anmoder vi regjeringen, de politiske partiene og Stortinget til å være initiativtakere, og spille en rolle i kampen for frihet og demokrati i Syria. Syria har om lag fire millioner kurdere, de fleste i nordøst mot grensa til Tyrkia. Etter kuppforsøket i 2016 har Tyrkia nærmet seg et autoritært styresett med Erdogan som øverste statsleder. Presidenten har siden 2011 involvert seg i krig mot Syria.

– Kan stanses

– Det er en sjanse for at dette kan stanses, om sannheten kommer fram. Men er Erdogan like dum som Bashar al-Assad, kommer han til å starte tredje verdenskrig, sier Hasan.

Kurderne som samla seg, demonstrerte med musikk, plakater og det kurdiske flagget. Noen holdt bilder av skadde barn etter sammenstøtene i Afrin.

– Se på bildene. Mange uskyldige mennesker dør. Det er urettferdig. Hva om noen hadde kommet hit og drept nordmenn? Hva hadde Norge og Sverige gjort da? spør Bulduk, som mener Norge burde vise kurderne den samme medmenneskeligheten som landet ville vist sitt eget folk.

Demonstrantene stilte opp med plakater, flagg og bilder for å vise sin motstand til drap av sivile kurdere i Syria. Foto: Maria Finnøy Fagervoll