SV tynnet ut alkoforslag fra KrF

KrF var nær ved å få flertall for en bestilling til regjeringen om å unngå endringer som øker tilgangen på alkohol, men forslaget ble kraftig tynnet ut av SV.

Alkohol: KrF måtte endre sitt alkoholforslag for å få med SV på laget under debatten om regjeringsplattformen på Stortinget. Her nyter partitoppene Kjell Ingolf Ropstad, Olaug Bollestad og Knut Arild Hareide en alkoholfri drink under et pressemøte på utestedet Himkok i Oslo i fjor.  Foto: NTB scanpix

Nyheter

– Vi er for en restriktiv alkoholpolitikk, men vi må også sørge for regler som fungerer for folk i hverdagen, sier SVs helsepolitiske talsperson Nicholas Wilkinson til NTB.

Kanskje uventet for mange kan regjeringen få drahjelp av SV til å gjennomføre enkelte endringer i alkoholreglene.

– Vi er iallfall villig til å se på forslagene før vi konkluderer, sier Wilkinson.


KrF: Ingen støtte til mer søndagshandel og lengre alkohol-åpningstider

Regjeringen vil gjøre det lettere å ha søndagsåpent og utvide åpningstidene for alkoholsalg. – Dette vil vi ikke støtte, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

 

SV-hjelp

Jeløy-plattformen tar til orde for å utvide salget av alkohol i butikker til klokken 21 på hverdager og lørdager. I tillegg skal Vinmonopolet kunne følge kommunalt fastsatte salgstider for alkohol samt at mikro- og minibryggerier skal få slippe til med sine produkter i vanlige butikker.

Alt dette hadde KrF håp om å få satt en stopper for med sitt opprinnelige forslag under onsdagens debatt om den nye regjeringsplattformen. Det slo fast at regjeringen skal fremme tiltak for redusert alkoholforbruk, noe SV og resten av opposisjonen stiller seg bak.

Men formuleringen som fulgte, nemlig at regjeringen også skal «unngå endringer som gir økt tilgang på alkohol», ble droppet etter SVs ønske.

– Tvilsomt

SVs fungerende parlamentariske leder Kari Elisabeth Kaski bekrefter overfor NTB at den opprinnelige ordlyden i KrF-forslaget var for sterk og måtte tynnes ut.

– Vi er opptatt av at alkohol skal omsettes i ordnede former, men i forrige periode tok vi samtidig til orde for at det burde legges til rette for Vinmonopol i flere kommuner, sier hun.

Wilkinson vil imidlertid ikke sprite opp budskapet unødvendig. Han sier det tvert imot er «svært tvilsomt» om SV vil gå inn for å øke den generelle grensen for salg av alkohol i butikker til klokken 21. Men justeringer i regelverket kan SV kunne støtte, ikke minst når det gjelder salg av mikrobrygg.

– Vi har ikke behandlet noen av disse sakene i gruppa ennå. Men vi er som sagt villig til å vurdere forslagene som regjeringen kommer med, sier han.