Det sier kjøpmann Liv Tuva i Breivika i Ålesund. Fargen er likevel neppe styrende når folk velger fisk i disken, ifølge kjøpmannen.

– Vi selger mye fersk torsk om det er rosa skjær eller ikke, så det virker som om kundene er mer opptatt av fine stykker og god holdbarhetsdato, sier Tuva.

Og svinn har de visst minimalt av.

Farge, ikke smak

Men at svinnet i butikkene går ned når kvaliteten på fisken går opp, det er ekspertene sikre på.

– Min erfaring er at utlendingene er mer nøye på det enn vi, sier Roar Pedersen i Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond.

– Dette handler kun om farge, ikke om smaken på fisken. Fisken ser mer delikat ut når den er helt hvit, legger han til.

Unngår kunstig tilsetning

Når fisken bearbeides i for eksempel Asia, tilsettes den stoffet natriumtrifosfat, som bleker fisken.

I Norge satses det i stedet på å bevare fisken slik den var i utgangspunktet. Målet er å heve kvaliteten på trålfanga fisk, slik at den blir like bra som linefanga fisk. Her er det en rekke prosjekt på gang.

Dette kan du lese mer om i hovedsaka om røntgenmaskiner og roboter som inntar trålere og filetfabrikker.

Men selv uten feilfrie torskestykker går salget unna, ifølge kjøpmann Liv Tuva på Rema 1000 i Breivika. Hun tok over butikken for ett år siden.

– I løpet av dette året har vi kanskje dobla omsetninga av fersk fisk. Salget av fryst torsk har gått litt ned dette året, men totalt sett har fiskesalget gått opp, forteller hun.