Johannes Alme var direktør med en veldig utfordrende jobb

– Så smalt det. Det blei bare helt tomt

Ålesund Psykomotoriske Fysioterapisenter har nå offisielt åpnet dørene. Under åpninga fikk de frammøtte høre de sterke historiene til Johannes Alme og Karoline Bank.

Har fått hjelp: Karoline Bank og Johannes Alme har på to helt forskjellige vis gått gjennom store kriser. Begge har funnet hjelp i psykomotorisk fysioterapi.  Foto: Marius Simensen

Nytt senter: I flotte lokaler i Notenesgata har Kjerstin Fet Vindenes, Stine Bjørlykkhaug, Aase Iren Myklebust og Ingrid Amalie Haugen etablert Ålesund Psykomotoriske Fysioterapisenter.  Foto: Marius Simensen

Underholdt: Stine og Ingrid underholdt med sang og musikk under åpninga.  Foto: MARIUS SIMENSEN

fakta
  • Psykomotorisk fysioterapi retter seg mot bevisstgjøring og endring av spenningstilstandene i kroppen og gir økt fortrolighet og kontakt med egen kropp.
  • Norsk psykomotorisk fysioterapi er en behandlingsterapi som ble utarbeidet fra slutten av 1940-åra av psykiater Trygve Braatøy og fysioterapeut Aadel Bülow-Hansen.
  • I Norge er det omtrent 360 fysioterapeuter med videreutdanning i norsk psykomotorisk fysioterapi.
Nyheter

Johannes Alme fra Hareid har hatt toppstillinger innen maritim næring i en årrekke, og har også gitt ut bøker. Da han ble ansatt som direktør ved Fiskerstrand Verft hadde han fått drømmejobben.

– Jobben tok over hele livet mitt. Jeg var nærmest på jobb 24 timer i døgnet, og ville stadig gjøre en enda bedre jobb, forteller Alme.

Men en dag sa det bare stopp, kroppen ville ikke mer.

– Det smalt skikkelig, det var bare helt tomt, forteller Alme.

Rådet fra legen var å ta fri, og gå noen turer på fjellet.

– Et standardråd, men kanskje det dummeste rådet man kan gi til noen som har gått på en smell, forteller Alme.

Quickfix

Men uansett hvor tom Alme følte seg, han var sikker på at et par dagers hvile skulle gjøre han klar til jobb igjen.

– Det tok 14 måneder, for å si det slik, sier Alme.

Etter to måneder med fullstendig tomhet, kom Alme i kontakt med psykomotoriske fysioterapeut Kjerstin Fet Vindenes, som sammen med Aase Irene Remen Myklebust og Ingrid Amalie Hagen har etablert Ålesund Psykomotoriske Fysioterapisenter.

– Jeg var på desperat jakt etter en quickfix, og nærmest skrapa på døra til Kjerstin for å komme inn, forteller Alme.

På det tidspunktet var han nesten ute av stand til å utføre enkle oppgaver.

– Jeg var blitt folkesky. Å gå ut med bosset var en prøvelse, på butikken kunne jeg kun gå etter klokka 16. Jeg lå nærmest på lit de parade. Jeg husker jeg skulle prøve å hogge ved en time. Det ble ei uke på sofaen etter det, sier Alme.

Hørte meg

Men etter behandlinga ble han gradvis bedre.

– Vindenes hørte meg og så meg, og stilte de rette spørsmålene. Jeg måtte lære meg å gå, stå og snakke igjen, forteller Alme. Etter hvert ble det også timer hos psykolog.

– Jeg ble gradvis bedre, og nå er jeg tilbake i jobb, men en helt annen jobb enn jeg hadde tidligere. Jeg har på en måte lært å leve på nytt, takket være veldig mange gode hjelpere, sier Alme.

Han har en viktig beskjed til alle der ute.

– Absolutt alle kan gå på en smell. For meg var det utenkelig, men det skjedde. Lytt til kroppen og søk hjelp før det er for seint, sier han.

Utøya

Karoline Bank studerer i Ålesund. Hun var på Utøya under angrepet i 2011.

– Jeg har diagnosen posttraumatisk stress, og fikk kontakt med Kjerstin da jeg flyttet hit for å studere. Jeg har lært å lytte til de signalene kroppen sender meg. Jeg har en lang veg å gå før jeg kan kalle meg frisk, men psykomotorisk fysioterapi er et viktig steg på vegen, sier Bank.