Også ÅKP-direktør Per Erik Dalen slo til lyd for det samme.

Nå er det altså materialisert seg til en uttalelse på fylkespolitikernes bord.

Lokalisert til Ålesund

På tirsdag får regional- og næringsutvalget seg forelagt forslag til uttalelse fra fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik om å opprette et nasjonalt ressurssenter i Innovasjon Norge med ansvar for verdiskaping fra havrommet og at dette bør ligge i Ålesund.

Uttalelsen skal sendes til hovedkontoret for Innovasjon Norge og med kopi til Nærings- og fiskeridepartementet, samt Mørebenken.

Størst i Norge

– Jeg registrerer at det er et stort engasjement fra næringslivet for å få dette til. Det er et engasjement vi ikke er lokalt deltaker i, opplyser direktør for Innovasjon Norge i Møre og Romsdal, Bodil Palma Hollingsæter til Sunnmørsposten.

Men fylkesrådmannen viser blant annet til at Innovasjon Norge i Møre og Romsdal er størst i Norge. I fjor hadde de nesten en milliard kroner i totale bevilgninger, en økning på nesten 50 prosent fra året før.

Rekordutbetalinger fra Innovasjon Norge i Møre og Romsdal: 2017 ble et rekordår 1,1 mrd. kr til næringslivet i Møre og Romsdal

I tråd med «Drømmeløftet»

Guttelvik trekker fram Innovasjon Norges strategiarbeid, «Drømmeløftet», for øvrig et begrep som ble lansert at Anita Krohn Traaseth da hun var i Ålesund i 2014 som fersk direktør for Innovasjon Norge.

Her trekkes havrommet fram som et satsingsområde ved siden av bioøkonomi, ren energi, kreativ næring og reiseliv, helse og velferd og smarte samfunn.

Når et nasjonalt senter bør legges hit handler det ikke minst om en unik næringskultur knyttet til havet, mener fylesrådmannen.

Nasjonalt ressurssenter

– Et nasjonalt ressurssenter for verdiskaping i havrommet må ha solid kompetanse om marin og maritim næring og være stort nok til å kunne ha inngående kunnskap om muligheter og utfordringer i markedet, samt oversikt over nasjonale og internasjonale trender og utviklingstrekk.

Ressurssenteret bør også ha ansvar for å utvikle strategisatsinger i samspill med andre kompetansemiljø internt og eksternt, heter det blant annet i innstillingen.

Lokale konkurransefortrinn

Fylkesrådmannen viser til at for å nå målet om flere statlige arbeidsplasser i Møre og Romsdal må vi bygge på konkurransefortrinnene:

– De verdensledende bedriftene vi har i klyngene for marin og maritim sektor, leverandørindustrien og industri- og teknologikompetanse er knyttet til dette. En unik næringskultur knyttet til havet, klyngene som motor og Campus Ålesund med NTNU og Norsk Maritimt Kompetansesenter.

Sentraliserte styrer

– Jeg er 100 prosent enig i det som her er sagt. Det som ikke står der er at vi har mistet de lokale styrene i Innovasjon Norge, sier fylkesordfører Jon Aasen (Ap).

– Etter at de ble sentralisert ser vi at det er mye vanskeligere å nå fram i Innovasjon Norge systemet.

Aasen viser til at Innovasjon Norge finansierer prosjekter sammen med bankene. – De rapporterer om samme følelsen. Når vi mister lokale styrer mister vi også lokalkunnskapen. Innovasjon Norge i Oslo kjenner ikke så godt til næringslivet vårt og da er det også lettere å si nei.

Denne endringen skjedde i fjor. Det vil ikke slå særlig inn før i 2018 og framover. Derfor er det viktig å opprette et Innovasjon Norge team for havrommet som er lokalt forankra.  Her har vi høy kompetanse innenfor ÅKP, Blue Legasea osv.

Kompetanse og kapital

– Hvor realistisk er det å få et slikt nasjonalt senter til Ålesund?

– Hvis vi ikke prøver har vi i alle fall ikke mulighet til å nå fram og dette blir en del av Innovasjon Norge i Oslo.

Flere sitter i startgropa for prosjekter som forholder seg til havrommet. Her er kompetanse og risikovillig kapital. Mange ønsker å ta del i verdiskapinga ved å utnytte mer av havet. Vi har en lang historie, samt erfaring og kunnskap.

Men vi er svakere stilt hvis Innovasjon Norge skal ha et sentralt fagmiljø på dette, mener Aasen og viser til at her i regionen er folk både risikovillige og nytenkende.

Tar tid å utvikle

Som eksempel nevner han Røkkebåter som skal ta ut helt nye verdier i havrommet. – Fra proteinrike fisker som i dag ikke brukes til noe som helst der det helt klart ligger enorme muligheter. Men en må ha respekt og aksept for det tar tid å få dette bærekraftig, understreker Aasen.

Som et nasjonalt ressurssenter for havromsatsing innen Innovasjon Norge. Foto: Morten Hjertø