– Vi gir oss ikke før dette anlegget er flytta til et sted der det ikke bor folk som må leve med alle ulempene, slår beboerne på Kvasneset fast.

De kan heller ikke forstå at det er bærekraftig å slippe den rensa kloakken ut i Storfjorden når det etter deres mening finnes bedre alternativer.

– Avløpsvannet må ledes ut i havet – ikke inn i en fjord.

Lite informasjon

I 2016 vedtok kommunestyret i Sula at det skulle bygges et nytt renseanlegg på Sunde. I mars samme år ble det kjent at Sula og Ålesund hadde begynt å snakke sammen om et felles anlegg som kunne legges inn i Leirvågfjellet.

– Så får vi nærmest ved en tilfeldighet vite at renseanlegget skal bygges inn i fjellet her på Kvasneset, sier Reidun Kvasnes.

Håvard Vollset Lien bor også på Kvasneset og representerer Miljøpartiet De Grønne i Sula kommunestyre. Han synes hele kloakksaka har vært en uryddig prosess.

– Her er ting bare bestemt uten at det er skikkelig behandla og vedtatt på en demokratisk måte. Teknisk etat hevder at det ikke er tid til å utrede flere alternativer, men før jul ble det vedtatt å bruke millionbeløp til et midlertidig anlegg på Sunde. Det gir oss tid til å gjøre nødvendige undersøkelser og konsekvensutredninger som mangler nå, understreker Vollset Lien.

Beboerne på indre Kvasneset har laget en egen rapport der de tar opp flere forhold rundt kloakkplanene. De er blant annet svært kritiske til den informasjonen de får fra teknisk etat i kommunen som de mener ikke er i stand til å gi beboerne svar på spørsmål de stiller. De viser også til et forprosjekt fra Norconsult der det står at lignende anlegg i andre deler av landet både har plager med støy og lukt.

– Hvordan kan kommunen nærmest garantere at det ikke vil skje her? Det er ikke et godt nok svar at vi bare må stole på fagfolkene. Og lukt kan komme til å bli et like stort problem for folk som bor i Hatleholen og i Ramsvika, som for oss.

Konsekvenser for fjorden

På Kvasneset er de også opptatt av hva utslipp fra 70.000 mennesker vil ha å si for forholdene i Storfjorden. Det blir hevda at den dype fjorden er en god resipient, men beboerne krever at dette skal utredes grundig med strømmålinger over et lengre tidsrom.

– Forholdene i fjordsystemene varierer gjennom de ulike årstidene, og vi må forsikre oss om at miljøet ikke blir påvirka negativt av det økte utslippet.

Harald Gjøsund har fordypa seg ekstra i denne problematikken.

– Det blir hevda at fjorden nærmest renser seg sjøl, og hittil har vel den renseprosessen fungert. Men hva når kloakk fra 70.000 mennesker skal pumpes ut i fjorden fra ett sted? Klarer fjorden å håndtere dette?

Anleggsperioden med spreng- ning og mye tungtrafikk er sjølsagt et moment naboene er opptatt av, og når anlegget er i drift skal slammet fraktes vekk.

– Kommunen sier vi skal få fortau og gatelys som plaster på såret. Det er ikke godt nok for oss hvis bomiljøet vårt blir rasert.

Tunnelinnslag: Noen av beboerne på Kvasneset viser fram hvor innslaget til tunnelen inn til fjellanlegget vil ligge.
Nærmiljø: Silje Aarflot frykter at bomiljøet på Kvasneset skal bli ødelagt av kloakkanlegget. Foto: Marius Simensen
Argumenter: Håvard og Elisabet Vollset Lien, Jenni Dimmen og Charlotte Løvold Pedersen lister opp flere argumenter de mener taler imot å etablere et kloakkrenseanlegg i nærmiljøet deres. Foto: Matius Simensen.
Fjorden: Tåler Storfjorden store utslipp, spør Harald Gjøsund. Foto: Marius Simensen