Benytter seg fortsatt av verft som brukte nordkoreanske slavearbeidere

Havyard har fortsatt et samarbeid med verftet som brukte nordkoreanske slavearbeidere til å bygge skrog for selskapet.

Havyard 832 fleirbruksskip. Teikning: Havyard Design & Solutions 

Nyheter

Et skip levert av det norske verftet Havyard i 2016 hadde skrog bygget av nordkoreanske slavearbeidere for en underleverandør i Polen, viser en tilsynsrapport. Havyard fikk bestillingen fra danske rederiet Esvagt i 2014. Verftet ga det polske verftet Nauta i oppgave å bygge skroget til skipet Esvagt Njord. Der skal 19 nordkoreanske slavearbeidere ha vært med på å bygge skroget.

– Dette har vært helt ukjent for oss at Nauta har brukt slike arbeidere. Det er umulig for oss å kontrollere hvem som er ombord til enhver tid, men etter at dette ble kjent har vi gjort grundige undersøkelser, sier administrerende direktør i Havyard Geir Johan Bakke til E24.

Han bekrefter overfor nettstedet at Havyard ikke har avsluttet forholdet med Nauta, og at de har inngått nye kontrakter med verftet.

– Vi bygger et skrog ved Nauta nå, og da har vi riktignok sjekket ekstra nøye om det kan være forhold som er kritikkverdige, sier Bakke.

Han sier at de ikke visste om de norkoreanske slavearbeiderne da de inngikk den siste kontrakten, og at neste gang de vil inngå en skrogkontrakt så vil det bli tatt med i i betraktningen.

Les også: Lokale verft kobles til nordkoreansk slavearbeid

Kleven: Krev at eit polsk verft stoppar bruk av nordkoreanske arbeidarar