Det sier Jørn Agersborg som er kommunalsjef for tekniske tjenester i Sula, og som også var en av dem som stilte opp fra kommunen på et folkemøte nylig. Der skulle folk få informasjon om kloakkrenseanlegget. Ifølge referatet i Sulaposten ble dette et møte med svært høy temperatur og harde utfall fra folket både på Kvasneset og Sunde.

Forstår reaksjonene

– Vi har ingen problemer med å forstå at folk reagerer, og at de er utrygge på hva det vil bety for dem å få et slikt anlegg i nabolaget. Men vi mener at dette er ei god og framtidsretta løsning, sier Agersborg.

Og Sula har hastverk med å få på plass ei ny løsning for kloakkrensing.

– Vi mangler utslippstillatelse og møter ikke lovpålagte krav om rensing av kommunalt avløpsvann. Slik sett driver vi egentlig på Fylkesmannens nåde. Fristen for å få et godkjent renseanlegg gikk ut i 2015, men vi har fått utsettelse. Ikke minst fordi Fylkesmannen ser at et felles anlegg med Ålesund kan være en veldig god løsning, sier Agersborg.

Sula har de siste åra utreda flere alternativer for kloakkrenseanlegg. Nå mener kommunalsjefen at det står igjen to: Enten å bygge et anlegg på Sunde i dagen slik kommunestyret vedtok i 2016, eller å gå for alternativet med fjellanlegg på Kvasneset i samarbeid med Ålesund.

Kvasneset en bedre løsning

– Hva skjedde med fjellanlegget på Sunde som ble presentert i mars i 2016?

– Vi så at Kvasneset var et bedre alternativ på flere måter – blant annet fordi det blir enklere å legge det ledningsnettet som skal til for å lede kloakken inn i anlegget. Kvasneset var rett og slett et bedre og rimeligere alternativ enn Sunde.

Agersborg og Fritz Østrem, driftsleder for veg, vann og avløp i Sula, har sjølsagt fått med seg at de som kan bli naboer til anlegget er redde for ulemper i form av støy og lukt.

– Anlegget skal bygges inne i fjellet, og i anleggsperioden er det fare for ulemper for dem som bor der. Men vi stoler på fagfolkene som forsikrer oss om at når anlegget står ferdig, så vil det verken bli snakk om sjenerende lukt eller lyd. Og oppstår det problemer av et eller annet slag, så skal de løses. Vi kommer sjølsagt ikke til godta at omgivelsene blir plaga av anlegget.

– Kan dere garantere det?

– Ingen kan gi garantier, men vi er sikre på at et slikt anlegg blant annet er det beste for miljøet. Vi vet alle hvordan det står til med Borgundfjorden, mens Storfjorden kan håndtere utslipp på en mye bedre måte. Et sted må dette anlegget ligge, og vi mener at Kvasneset er det beste alternativet.

Urealistisk

– Hvorfor ikke legge det på Eltrane slik at utslippet går ut i havet?

– Vi har sett at det er et forslag som er lansert, men vi anser det som helt urealistisk – både praktisk og økonomisk.

Jørn Agersborg sier at det nå må bli tatt en avgjørelse om hva slags anlegg som skal bygges og hvor det skal ligge.

– Da kan vi sette i gang mer utredningsarbeid som for eksempel å undersøke strømforholdene i fjorden. Men dette begynner å haste for oss nå, sier kommunalsjefen.

flytta: Da planene om felles anlegg ble lansert, var det på Sunde det skulle ligge, før man gikk for Kvasneset. Foto: Marius Simensen