Hansen mener Ålesund er i ferd med å bli direkte hunde- fiendtlig.

– Ja, det kan virke slik. Med mindre behandlingen av saka fører til at Dyrevelferdsloven blir tatt på alvor. Innstillinga fra rådmannen er definitivt hunde-fiendtlig, sier Thor Hansen.

Han er bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet, men også kommunens representant i Dyrevernsnemnda.

Han viser til at Dyrevelferdsloven trumfer en del andre lover, der det via lovverket er påkrevd at hunden skal sikres tilstrekkelig mosjon og stimulerende aktiviteter tilpasset den enkelte hunderase.

Mosjon og stimuli

– Det ikke nok å slippe en hund ut i hagen og la den springe litt rundt. Med slike innstramminger blir det svært vanskelig å ha hund i Ålesund, sier Hansen.

Han er likevel klar på at kommunen ikke kan gi bestemmelser i utakt med Dyrevernsloven. Han mener derimot at hver bydel må få tilgang på oppmerkede områder uten båndtvang.

Helårsbåndtvang

Mellom 1. april og 20. august er det båndtvang for hunder i hele Ålesund kommune, med noen få unntak (f.eks.) Sørnesmarka på Aksla.

Store deler av kommunen har allerede helårsbåndtvang. Nå foreslår rådmannen å utvide denne til: Holsfjellet, friluftsområdet langs Spjelkavikelva til bommen på Vasstranda (Brusdalsvatnet), hensynssone 1 fra Vasstranda og opp på fjellet, og området Fremmerholen/Rødset med hensynssone 1 inn til grensen til Skodje. Samt turstien fra Bogneset til Geileberget. I tillegg vil bydelsutvalgene ha helårsbåndtvang på Sukkertoppen og på hovedstiene til Høgkubben på Emblemsfjellet.

Mange har protestert på rådmannens forslag til utvidet båndtvang.

– Ålesund er i enkelte hundemiljøer kjent som Norges minst hundevennlige by. Sånn kan vi ikke ha det. Det er strengt nok fra før. En kan snart ikke ha hund i Ålesund, uten å kjøre et stykke for å la hunden gå fritt, påpeker Frode Grande, leder i Sunnmøre Hundeklubb, og viser til et nærmest rødlagt kommunekart med båndtvang.

Protester

Også Ålesund Hundeforening protesterer. De mener en heller ikke må glemme hundens betydning for ulike familier mht. dokumentert fysisk og psykisk helseeffekt av hundehold. Også Norsk Kennel Klub reagerer sterkt på båndtvangutvidelsen i Ålesund. De mener begrunnelsen om at «løse hunder kan derfor komme brått på, noe som kan føles ubehagelig for turgåere i området», og «mange mennesker er redde for hunder», ikke viser et reelt behov for en så omfattende utvidelse av båndtvangen. De viser til Dyrevelferdsloven, og konsekvensene av å trosse den.

Advarer

– Hunder som ikke får tilstrekkelig anledning til å utfolde seg fritt, vil heller ikke få utvikle det språket og de sosiale egenskapene de trenger for å møte de krav vi som samfunn stiller til hunder i dag. Med tendensen om stadig båndtvangutvidelser i norske kommuner, frykter NKK flere atferdsproblemer og konflikter mellom hund og menneske. Hver nye båndtvangsregel som innføres, vil bidra til denne utviklingen, sier Trine Hage, adm.dir. i Norsk Kennel Klub.

Kultur- og oppvekstutvalget i Ålesund får saka på bordet i ett av de nærmeste møtene før bystyret avgjør saka.

– Kom Luna. Hennie får låne bestefars faste turvenn littegrann. Foto: privat