Det kom fram under Høyres fylkesårsmøte i helga. Helseminister Bent Høie besøkte Ålesund for å delta og tale på møtet.

– Når det kommer til stykket er dette en ressurskamp. Striden om plassering av sjukehus er nå parkert, sier Runar Paulsen, nestleder i Ålesund Høyre, til Sunnmørsposten.

Nå står det andre viktige vurderinger på agendaen.

– Det er en satsing i hele landet for å bygge sjukehus. Vi er engstelige for at i den store planen blir Ålesund satt på vent, for eksempel med tanke på bygningsmasse og overføring av teknologi. Når man får et tilbud innenfor kreftbehandling og mister det tross en stor satsing, ser man hvor viktig det er at det er nok midler til at man kan holde kvaliteten i helsetilbudet. Å sikre at vi ikke havner bakpå i forhold til den store satsingen regjeringen har, er det aller viktigste nå.

Faglige vurderinger

Høie sier at ny teknologi gjerne introduseres på de store sjukehusene.

– Men etter hvert som man får mer erfaring med metodene, skjer det en desentralisering. Jeg er helt sikker på at utviklingen vil styrkes og fortsette. Men det er også viktig at det ligger gode, faglige vurderinger til grunn.

– I den investeringspakken som ligger inne for nytt sjukehus i Møre og Romsdal, er det satt av penger nettopp til investeringer i aksjene til Ålesund og Volda. Det er en del av å ivareta nettopp det Paulsen tar opp, sier Høie til Sunnmørsposten.

– Teknologien kan ikke bare være på de store sjukehusa, som St. Olavs, sier Monica Molvær i Ålesund Høyre.

Hjertebehandling

I Helse Møre og Romsdals faglige utviklingsplan vises det til behov for å utvikle tilbudet om PCI. Dette er en behandlingsmetode for å åpne trange eller tette blodårer til hjertemuskelen. Tall viser at av dem som fikk hjerteinfarkt i Sør-Trøndelag i 2016 fikk ni av ti PCI. De samme tallene for Møre og Romsdal er tre av ti.

– Er det greit å ha sånne forskjeller?

– Dette er en diskusjon jeg mener fagmiljøet må ta. Vi er opptatt av å få fram at det lages data om forskjeller i helsetilbudet. Når vi ser forskjellene, tas det ansvar for å finne årsaken og starte forbedringsarbeid. Dette er ikke nødvendigvis spørsmål som til slutt er politiske – det er helseregionen som må finne fornuftige fordelinger. Men den nasjonale føringen er at når det er faglig grunnlag for det, skal en helsetjeneste desentraliseres, sier Høie.

– Det er nettopp sånne forskjeller som gjør det viktig for oss lokalpolitikere å gjøre de klart at vi arbeider mot de forskjellene, sier Molvær.

Talte i Ålesund

Under Høies tale på fylkesårsmøtet, tok han opp flere ulike temaer.

– Vi må omstille norsk økonomi, slik vi får flere bein å stå på. Vi må oppfylle Norges klimaforpliktelser, både nasjonalt og internasjonalt, og redusere utslippene. Vi må også skape et inkluderende arbeidsliv, sier Høie.

Han påpeker at å sikre gode velferdsordninger og få flere i arbeid vil være viktig.

– Vi må redusere fattigdom i et land der de aller fleste har det bra. Men fortsatt er det noen som faller utenfor. I tillegg trenger vi et integreringsløft slik at de tusenvis som har kommet hit og skal skape en framtid her opplever å bli en del av det norske samfunnet.

Bent Høie tok opp ulike politiske nasjonale temaer under fylkesårsmøtet på Scandic Parken i Ålesund. Foto: Maria Finnøy Fagervoll
Monica Molvær og nestleder Runar Paulsen i Ålesund Høyre sammen med Høie på Molo Brew. Her starta fylkesmøtet med spørsmålsrunde til ministeren fra publikum. Foto: Maria Finnøy Fagervoll