Tirsdag skal formannskapet i Ålesund  nok en gang behandle saka om ei eventuell flytting av bibliotekfilialen fra helsehuset på Moa og inn i Thons nye kjøpesenter.

Saka ble utsatt sist den var oppe, og rådmannen fikk en omgang verbal juling på grunn av det politikerne mente var for dårlig saksbehandling.

Konsekvensene for barn og unge var et tema de ville vite mer om.

– Det er et paradoks når politiet på foreldremøter advarer mot å sende barna aleine på Moa. Så skal vi flytte biblioteket inn dit. Her er så mange vurderinger jeg hadde forventa at rådmannen hadde gjort, sa Sindre Nakken (Ap).

Politiet er positive

Og det har rådmannen nå snakka med politiet om, og de mener at et bibliotek på kjøpesenteret vil være et positivt, ikke-kommersielt tilbud.

De sier at kjøpesenteret allerede nå har mange tilbud som tiltrekker seg ungdom fra et stort omland -  også de som er marginalisert.

Når Amfi Moa utvider, vil det komme flere attraksjoner som også tiltrekker seg ungdom.

Trygt for de marginaliserte

– Vi er rimelig sikre på at biblioteket alene ikke vil tiltrekke seg marginalisert ungdom. Dersom marginalisert ungdom kommer til biblioteket, vil det være et trygt sted hvor vi gjerne ønsker at de kommer. Det er viktig at et bibliotek er åpent når barn og ungdom er der - altså i helg, på ettermiddager og kvelder, mener politiet og SLT-koordinatoren.

Bedre enn å henge på senteret

Det som kalles kommunens helsetjenester, har også kommet med en uttalelse, og her er konklusjonen den samme som hos politiet: Et bibliotek på Amfi vil være positivt. Ungdommen ferdes på Moa, og for noen av disse kan et bibliotek gi et breiere tilbud enn det som finnes i senteret i dag.

Ungdom som kommer med buss, går uansett gjennom kjøpesenteret hvis de skal til biblioteket i dag, står det i uttalelsen.

Helsetjenesten mener også at biblioteket må være et godt alternativ til å henge rundt på senteret, men de ønsker at biblioteket skal ligge slik til at det er mulig å nå det uten å gå gjennom hele senteret.

Kan gå glipp av en halv million

Biblioteksjefen og hennes ansatte har hele tiden vært svært positive til flytteplanene, og i saksutredninga til formannskapet lister rådmannen opp en rekke bibliotekfaglige argumenter som begrunner dette synet.

Ålesund bibliotek har dessuten søkt Nasjonalbiblioteket om en halv million kroner som skal brukes til å utvikle framtidas bibliotek.

Et slikt prosjekt lar seg ikke realisere i lokalene på helsehuset.

Mer plass til helsestasjon

Et annet moment som trekkes inn i saken denne gangen, er helsehuset på Blindheim. Arbeidstilsynet er ikke fornøyd med forholdene der, og det problemet kan løses ved at helsestasjonen på Blindheim flytter til helsehuset på Moa hvis biblioteket også flytter.

Dersom biblioteket blir værende i helsehuset, peker ÅKE på at det ikke betyr at de vil ha dette lokalet i framtida.

Både biblioteket og de andre leietakerne må før eller siden ut hvis det skal bygges nytt på tomta.

ÅKE mener at kjøpesenteret er en naturlig plassering for biblioteket, og at det også er en god timing å gjøre det nå.

Eiendomsselskapet mener også at det er forhandla fram en gunstig leiepris for lokalet på Amfi når man ser hva som er inkludert i prisen.

Ingen fare for hovedbiblioteket

Rådmannen understreker at det ikke er noen konflikt mellom et planlagt hovedbibliotek på sørsida og et bydelsbibliotek på Amfi.

Bydelsbiblioteket blir en filial, mens hovedbiblioteket har mange andre funksjoner.

Det bør være politisk vilje både til nytt bibliotek på Moa og i sentrum, mener rådmannen.

Ålesund formannskap skal tirsdag på nytt behandle flyttinga av biblioteket på Moa. Foto: Illustrasjon: Slyngstad Aamli Arkitekter