Høyre vil ha tøffere forhandlinger om medisin

Sveinung Stensland (H) sier staten og Biogen har brukt urovekkende lang tid på å bli enige om prisen på Spinraza, og vil ha tøffere medisinforhandlinger.

Kritisk Sveinung Stensland (H) er kritisk til at staten har brukt flere måneder på å forhandle fram en pris på legemiddelet Spinraza.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Nyheter

– Medisinen kunne ha kommet for mange måneder siden hvis produsenten likevel var villige til å selge til denne prisen. Da hadde vi spart oss for denne langdryge prosessen, sier Stensland, som er helsepolitisk talsperson i Høyre, til NRK.

Nå får Liam medisin til et bedre liv

Glede og lettelse over Spinraza-ja

– Jeg er utrolig lettet og kjempeglad. Dette betyr veldig mye for framtida til Liam. Samtidig føles det feil og urettferdig at de over 18 år ikke får samme tilbudet.


Stensland mener at å inngå avtaler om svært dyre legemidler, kan få konsekvenser for andre syke.

– Vi må være tøffe i innkjøpene våre, slik at flest mulig får tilgang til legemidler når de trenger det, sier han.

Etter nærmere fire måneder med harde forhandlinger ble Beslutningsforum for nye metoder og legemiddelprodusenten Biogen mandag enige om en rabattert pris på legemiddelet Spinraza. Det er den første medisinen med påvist effekt på den sjeldne, men dødelige muskelsykdommen spinal muskelatrofi (SMA).

Ola Schröder Røyset fra Ålesund får ikke medisinen:

– Jeg ønsker jo å leve. Ergo så ønsker jeg medisin

– Først og fremst er det bra at i alle fall barn nå skal få medisinen, sier Ola Schrøder Røyset fra Ålesund, som har den alvorlige muskelsjukdommen SMA.


Leder for Beslutningsforum, Lars Vorland, forstår kritikken.

– Jeg har forståelse for det, men det er den tiden vi har måttet bruke for å få forhandlet fram en pris vi kan leve med, sier Vorland.

Da medisinen ble vurdert første gang i oktober i fjor, ble avslaget begrunnet med at prisen var «uetisk høy». Den opprinnelige prislappen var på 1 million kroner per dose.