Sa ja til medisinen Spinraza

Beslutningsforum sier ja til at barn får legemiddelet Spinraza mot sykdommen SMA.

Illustrasjonsfoto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix. 

Nyheter

Saken ble behandlet i et telefonmøte mandag formiddag.

Innføring av legemiddelet nusinersen (Spinraza) til behandling av den alvorlige sykdommen spinal muskelatrofi (SMA) var eneste sak på dagsordenen.

Før møtet hadde myndighetene kommet med et motbud til produsenten Biogen.

– Prisen som Biogen tilbyr er fortsatt svært høy, men av hensyn til pasientene kan nusinersen innføres til behandling av barn med spinal muskelatrofi, heter det i beslutningen fra møtet.

Beslutningsforum går ikke ut med hva prisen for medisinen endte opp på. Det er satt visse kriterier for bruken og ordningen skal evalueres etter seks måneder.

(saken fortsetter under)

Les også:


 
 

Møtt med glede

– Vi er glade for at denne vanskelige saken har fått en positiv beslutning. Det har vært krevende for pasienter, pårørende, oss i beslutningsforum og også andre involverte, sier leder Lars Vorland i Beslutningsforum til NTB.

Da medisinen ble vurdert første gang i oktober i fjor, ble avslaget begrunnet med at prisen var «uetisk høy».

Sykdommen spinal muskelatrofi (SMA) hører til en gruppe av sykdommer som er kjennetegnet ved at de motoriske cellene i ryggmargen ødelegges.

Spinraza (nusinersen) - med en opprinnelig pris på 1 million kroner per dose - er den eneste medisinen som kan behandle barn med den svært alvorlige sykdommen.

Legemiddelet øker produksjonen av et protein som gjør at mange av barna kan gjenvinne bevegelighet. Det første året trenger barnet seks doser og deretter tre sprøyter årlig.


Grønt lys for medisinen Spinraza i Sverige

Svenske barn med den sjeldne sykdommen spinal muskelatrofi (SMA) kan under visse vilkår få legemiddelet nusinersen (Spinraza), ifølge en ny nasjonal anbefaling.