Elever fra de videregående skolene i Ålesund imponerte stort under de innledende rundene til Abelkonkurransen, en landsdekkende matematikkonkurranse for elever i den videregående skolen. Elever fra Fagerlia, Spjelkavik og Akademiet Ålesund kapret åtte plasser blant de 100 beste, hvor Fagerlia sto for seks av disse. Magnus Hellebust Haaland fra Fagerlia kom også blant de 25 beste, og sikret seg dermed en plass i finalen som går av stabelen i Trondheim i mars.

Vakker matematikk

Eira Høyland Huse, Isak Drage, Olav Hellebust Haaland, Magnus Hellebust Haaland, Martin Valderhaug Larsen og Henrik Tidemann Kaarbø fra Fagerlia deltok alle i Abelkonkurransen. De er veldig fornøyde med den kollektive innsatsen.

– Vi var vel den skolen som gjorde det best, så det er absolutt artig det, forteller Martin.

Elevene er veldig fornøyde med studiemiljøet på skolen.

– Vi har veldig flinke lærere, spesielt mattelæreren vår, Andreas, forteller Olav.

Andreas Holmstrøm er lærer i matematikk ved Fagerlia, og får mye av æren for at elevene gjør det så bra. På eget initiativ har han startet noe han kaller for «Abelkvelder», et populært tilbud der han lærer bort ting litt utenfor pensum.

– Jeg ønsker å vise dem skjønnheten som finnes i matematikk. Derfor tar jeg opp ting gjerne litt utenfra pensum disse kveldene, som tallteorier, nyere forskning og lignende, forteller læreren på telefon fra Sverige.

– Vi løser matteoppgaver, har det kjekt og spiser pizza, forteller Martin om «Abelkveldene», som varer fra 18 – 22 om kvelden. – Koser oss med litt kaffe, sier Isak.

– Hva er det som er så vakkert med matematikk?

– Hva er det som ikke er vakkert med det?, kontrer Isak.

– Det er vilt at det fungerer så bra som det gjør, forteller Henrik.

– Du finner igjen tall som pi og eulertallet på steder du minst venter det. I naturen finner du massevis av mønstre man også har i matematikken. Symmetrien og mønstrene i det hele er veldig vakkert.

Les også: Mener valgfrihet må til for å heve mattenivået i skolen.

Campus Ålesund

Fagerlia er en del av Campus Ålesund, og har dermed et tett samarbeid med NTNU og Norsk maritimt kompetansesenter (NMK). Elevene forteller at det gir stor nytte for læringen.

– Vi har vært veldig mye nede på NTNU, spesielt vi som går i forskningsklassen. Også samarbeider vi en del med firmaer som Rolls-Royce også. Vi tilbringer mye tid i områdene rundt og ikke bare på skolen, forteller Eira.

– Det har vært veldig greit å ha fått være der nede og få praktisk erfaring med forskning, legger Henrik til.

Les også: Fagerlia-elever best i Europa.

«NM i realfag»

Fagerlia gjorde det også bra i den Norske informatikkolympiaden, NIO. Her fikk tre elever full score, og delt førsteplass sammen med 22 andre. De 30 beste går videre til finalen i midten av mars på Institutt for informatikk ved Universitetet i Bergen.

Rektor Yngve Omenås og avdelingsleder for realfag Ivar Karsten Lerstad er begge veldig stolte over det elevene deres har prestert.

– Det er fantastisk at vi er den skolen med flest i toppen i realfags-NM, for det er jo det det egentlig er, forteller rektor Omenås.

– Ja, vi har Abelkonkurransen og så har vi NIO, hvor andelen finaledeltagere er enda høgere, det er virkelig fantastisk, supplerer Lerstad.

De mener satsingen på at alle elever skal kunne utfolde seg er grunnen til at elevene gjør det så godt.

– Vi ønsker å være en skole for absolutt alle, og en del av den filosofien er å kunne tilrettelegge for elever på alle sider av skalaen. Det inkluderer også at de som ønsker å utvikle seg videre skal få muligheten til det, forteller Lerstad.

Mange av elevene fikk tilbud allerede på ungdomsskolen om å studere matematikk på videregående nivå.

– Når de kommer hit etterpå, begynner de rett på VG2 eller VG3-nivå i matematikk, slik får de utfordret seg videre, forteller rektor.

Lerstad trekker også frem innsatsen til matematikklærer Holmstrøm.

– Han gjør en fantastisk jobb, der ungdommene får utvikle de evnene og anleggene de har. Der får de virkelig strekt seg lenger og lenger, forteller han.

Elevene ved Fagerlia videregående skole setter pris på samarbeid med NTNU og Fra venstre: Eira Høyland Huse, Isak Drage, Olav Hellebust Haaland, Magnus Hellebust Haaland, Martin Valderhaug Larsen og Henrik Tidemann Kaarbø Foto: Staale Wattø
Mattelærer Andreas Holmstrøm får mye av æren for Fagerlias gode resultater. Her underviser han for, fra venstre, Eva Kvalø, Torstein Vik (skjult), Amelia Liljevold Hauge, Henrik Tidemann Kaarbø, Magnus Hellebust Haaland, Olav Hellebust Haaland og Alex Makassiouk Foto: Fagerlia videregående skole