(Romsdals Budstikke)

Omtrent på dagen som første fangst i fjor. Med andre ord - silda er i rute.

Søndag lå mellom 50 og 60 båter å fisket på Buagrunnen, forteller Jare Gangstad på Midøy Viking fra Midsund.

Fulgte silda

Midøy Viking har fulgt silda inn fra havet til Træna og videre sørover til Buagrunnen.

– Den fisken som er her nå er trolig kommet inn fra havet, og er kommet lenger på rogna og har en snittvekt på 300 gram. Den som kommer nordfra ligger på 350–360 gram, sier Gangstad.

Venter på tur

Midøy Viking var mandag og losset ved Vikomars sitt anlegg i Harøysund. Båten har losset 190 tonn. Mens Midøy Viking losset lå seks andre båter og ventet på tur.

– Det har vært gode registreringer hele vegen. Det er mye sild her, sier Gangstad.

Står djupt

Men sjøl om registreringene av norsk vårgytende sild viser mye fisk, så er det likevel ikke enkelt å få tak i den.

– Det som er vanskelig i år er at det er store mengder sild, men den holder seg djupt. For kystflåten er det en stor forandring i forhold til i fjor. Vi ser mye sild, men når den ligger på 50-60-70 favner er den vanskelig å få fatt i for de minste båtene. I fjor sto den mer tilgjengelig i fjordene, sier Gangstad.

Men kvaliteten er bra.

– Den er rund og fin som i gamle dager da den gytte.

Prisen er han ikke like fornøyd med.

– Den burde vært noe høgere når vi har så sunn og god sild som dette.

Regnefeil

Fjoråret ble det reine Klondyke for sildefiskerne. I år er kvotene betydelig redusert. En feil i en programkode har ført til at havforskerne i Norge har beregnet for høg sildebestand de siste åra. Da feilen ble oppdaget ble årets kvoter redusert. Gangstad mener kvotene heller burde vært utvidet. Han tror problemet er en for stor sildebestand.

– Jeg tror at det nå er så store mengder med sild at den trekker ut i havet og overvintrer. Store mengder kval stresser silden inne i fjordene. Makrellen har spist opp det meste av plankton inn mot land. Det er rett og slett ikke mat nok til så store ressurser. Det er litt skremmende, det blir en fare for hele økosystemet, sier Gangstad.

– Det er en stadig diskusjon om hvor stor bestanden er, men bestanden er i alle fall større en det forskerne sier.

– Bør lytte mer

Gangstad mener forskerne kan lytte mer til erfarne fiskere som opplever slike mengder med sild og makrell.

– Det er vi som kjører sonar og ekkolodd daglig og samtidig sjekker stimene med fangsten vi får i noten. Sildefisket har vært Guds gave til kysten og det er det fortsatt. Og den har alltid gått i sykluser. 70 år med sild og 30 år uten. Vi må sørge for å ta vare på og høste av verdiene når de er her, og ikke ødelegge økosystemet ved å la bestanden vokse seg altfor stor.

Ut måneden

Gangstad håper på godt sildefiske ut måneden.

– Den som vi losser nå har kanskje en uke igjen før den gyter, den som kommer nordfra har vel en fjorten dager igjen. Men det kommer hele tida sigende på fisk som skal inn og gyte.

Denne saken ble først publisert på Rbnett