Helsepolitikere reagerer på etterlønn for avgått sykehusdirektør

Kjersti Toppe (Sp) og Olaug Bollestad (KrF) vil se nærmere på sluttavtaler på norske sykehus etter å ha sett etterlønnen til tidligere UNN-direktør.

Kjersti Toppe fra Senterpartiet vil se nærmere på sluttavtaler på norske sykehus.  Foto: NTB scanpix

Nyheter

54 år gamle Tor Ingebrigtsen beholder lønna si på nesten 1,9 millioner kroner ut året, hvor han også har studiepermisjon, etter å ha gått av som direktør for Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Etter det betaler de 85 prosent av lønnen fram til han velger å pensjonere seg, går det fram av sluttavtalen som NRK har fått tilgang til.

Forutsetningen er at han jobber enten på sykehuset i Tromsø som rådgiver, eller på UiT som professor.

– Det undergraver tilliten til det offentlige helsevesenet vårt. Det hører ikke hjemme noe steds, og bidrar bare til folks avmakt mot en organisering av sykehusvesenet vårt, skriver Toppe, som er første nestleder i Helsekomiteen på Stortinget i en epost til NRK.

Bonuser i Helse Midt-Norge: Millionene du ikke fikk vite om

Hun vil utfordre helseministeren på om dette er en praksis som han som øverste sjef for spesialisthelsetjenesten kan gå god for.

Bollestad, som er leder i helsekomiteen, mener sluttavtalen bør danne grunnlag for en gjennomgang av hvor mange slike avtaler som finnes rundt på norske sykehus. SV og helsepolitisk talsperson Nicholas Wilkinson støtter dette kravet.

– Vi krever at helseministeren umiddelbart gransker hvor mange slike avtaler som finnes i helsevesenet, sier han, og lover at partiet vil fremme forslag i Stortinget dersom helseministeren ikke følger dette opp.

Helseminister Bent Høie (H) sier til NRK at han ikke ønsker å kommentere saken. UNN sier det er opp til stortingspolitikerne å gjøre noe med foretaksmodellen dersom de mener slike sluttavtaler ikke er ønskelig.

Helsetoppenes lønnsfest: Disse hadde gullkantede sluttavtaler som har en verdi på nærmere 40 millioner kroner


Sunnmørsposten avslører:

Slik formet helsetoppene sine egne bonuser

Helsebygg-ansatte bør betale tilbake bonusene de har fått under byggingen av St. Olavs Hospital i Trondheim, mener professor.