Interkommunalt samarbeid

Fellesnemnda skulle ta stilling til hva som skal skje med alt som heter interkommunalt samarbeid når den nye kommunen er «på lufta» i 2020. Åknes/Tafjord var ett av tre samarbeid nemnda har foreslått å gå ut av. Men det var ingen god idé mente Harsjøen.

– Vi må sjølsagt være med på samarbeidet som skal sørge for beredskapen rundt det som kan bli ei nasjonal katastrofe. Nye Ålesund kommune blir så stor at vi må ta en regionalt ansvar også, mente Harsjøen.

Brev fra Stranda

Og det kan hende at forslaget også var tufta på feil premisser. I saksutredninga står det at NVE tar seg av overvåkinga og 110-sentralen varslinga. Dermed trenger ikke Nye Ålesund å beskjeftige seg med dette. Men så enkelt er det nok ikke, skriver Jan Ove Tryggstad i et brev som ble delt ut til fellesnemnda før møtet i går.

Ordføreren i Stranda leder representantskapet i Åknes Tafjord Beredskap, og han skriver at kommunen har et ansvar for at befolkninga blir varsla. 110-sentralen gjennomfører selve varslinga på bestilling av politiet eller kommunen.

Politikk

Fellesnemnda vedtok også hovedprinsippene for politisk organisering. Flertallet gikk inn for at kommunestyret skal være organisert med komiteer med innstillingsrett til kommunestyret som får 77 representanter. Formannskapet skal bestå av 15 representanter.

Nye Ålesund kommune må også ta ansvar for beredskapen i det som kan bli ei nasjonal katastrofe, mener ledelsen i Åknes Tafjord Beredskap. Forslaget om å melde seg ut falt. Landingsplassen «Ørnereiret» med overvåkingsutstyr Åknes Åkernes Åkerneset Åknes Tafjord beredskap Foto: Staale Wattø