I et brev rettet til styrene i Helse Midt-Norge og i Helse Møre og Romsdal etterlyser de realisme i forhold til utviklingsplanen for Helse Møre og Romsdal som skal styrebehandles neste uke. Brevet er undertegnet ordfører Eva Vinje Aurdal og utvalgsleder Svein-Rune Johannessen.

«ROS-analysen av utviklingsplanen HMR 2019–2022 bekrefter det vi lenge har fryktet. Det finnes ikke midler eller gjennomføringsmulighet for å realisere utviklingsplanen. Det er allerede gjort vedtak om bygging av SNR (nytt sjukehus utenfor Molde, red.anm.), uten at det er omstilt nok i HMR til å skaffe egenfinansiering. – SNR slik det nå er planlagt er ikke gjennomførbart uten at det vil gi alvorlige konsekvenser for funksjoner og økonomi ved Ålesund sjukehus», heter det i brevet.

I brevet skriver de også at det ikke kan aksepteres at SNR er dimensjonert for hele befolkningen i Nordmøre og Romsdal, selv om mange kommuner på Nordmøre bruker St Olav og Orkdal som lokalsjukehus. Videre viser de til flere romsdalskommuner som bruker i stor grad Ålesund sjukehus.

Forsterket strid?

– Er du ikke redd for at dere nå fyrer opp under den regionstriden som administrerende direktør Espen Remme i Helse Møre og Romsdal mener er den største trusselen for helseforetaket, ordfører Aurdal?

– Jo, litt. Men det er ikke det vi ønsker. Vi ønsker ikke å bidra til en forsterket regionstrid. Jeg ser at det kan tolkes dit hen, men hensikta er å bringe til torgs vår bekymring, sier ordfører Eva Vinje Aurdal til Sunnmørsposten.

– Er det ikke litt seint å komme med dette nå?

– Vi har uttrykt uro flere ganger tidligere, men vi har ikke sett ROS-analysen før nå. Jeg vil presisere at vi på ingen måte vil ha omkamp om bygging av nytt sjukehus i Molde. Spørsmålet er hva slags sjukehus det skal være, og hvor stort og dyrt.

– Brevet vårt er ei bekymringsmelding til styrene, og i den grad det blir tolket som en omkamp, så er det viktig at alt kommer på bordet. Det må forstås på den måten.

Ekstra uheldig

I brevet til helsestyrene skriver de videre: «Det er ekstra uheldig at utviklingsplanen og ROS-analysen (risiko og sårbarhetsanalyse, red.anm.) først kommer etter at SNR er vedtatt. SNR er blitt prestisje og lovet gjennomført på alle nivå. Men det er ikke økonomi til å bygge det SNR som er foreslått, eller til distriktsmedisinsk senter i Kristiansund eller til utvikling av sjukehusa i Ålesund og Volda, slik Utviklingsplanen skisserer.».

– Når ROS-analysen viser rødt varsellys på flere områder som økonomisk bæreevne, drift, vedlikehold, bygninger og utstyr, er det grunn til å bli alvorlig bekymret, sier ålesund-ordføreren.

– Det vi nevner konkret av tilbud i brevet er jo også viktig for alle innbyggerne i Møre og Romsdal. Det er viktig å få på plass PCI og PET ved sjukehuset i Ålesund. Leger i Molde har tonet ned betydningen av dette. Det er jeg uenig i.

Begge disse to tiltakene, og også robot-kirurgi ligger inne i utviklingsplanen som skal opp til styrebehandling førstkommende onsdag. Det store spørsmålet er om det lar seg gjøre å finansiere det hele. Ledelsen i helseforetaket sier det ikke finnes midler til å ta en full ønsket utbygging av bygningsmassen i Ålesund og i Volda. De beskriver en stegvis utbedring i den bygningsmessige utviklingsplanen.

I sitt brev etterlyser Ålesund arbeiderparti snarlige bygningsmessige tilpasninger, og at de må være på plass og i gang seinest ved oppstart av det nye SNR.

Assisterende direktør Helge Ristesund i Helse Møre og Romsdal sier dette til Sunnmørsposten:

– Brevet fra Ålesund Arbeiderparti er adressert til styrene i Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge, og administrasjonen skal sørge for at brevet blir lagt fram i styremøte i neste uke. Det blir ikke riktig av oss å svare på spørsmål som er stilt til styret, det må de få svare på selv.