Ifølge en fengslingskjennelse fra Sunnmøre tingrett skal mannen sitte i varetekt, siktet for 15 straffbare forhold, der de fleste gjelder grove bedragerier.

– Retten har ved vurderingen lagt særlig vekt på at siktede, ifølge eget utsagn, har en svært anstrengt økonomi, er uten fast arbeid, og at vinningskriminalitet overfor eldre sårbare personer ser ut til å være siktedes måte å underholde seg og familien på. Tilleggssiktelsen omtaler forhold begått så sent som senhøstes 2017.

– Svindlet dement mann

Etterforskningen har avdekket at en 72 år gammel mann fra Oppland overførte minst 561.300 kroner til siktede i perioden høsten 2016 til mai 2017.

– Relasjonen mellom de to oppsto da siktede påtok seg å reparere taket på huset til pensjonisten, skriver dommeren i fengslingskjennelsen.

Siktede har ingen formell eller faktisk kompetanse til å utføre takreparasjoner, og arbeidet som er nedlagt er ifølge takstmann ikke fagmessig utført.

– Ved tre anledninger har fornærmede undertegnet på kjøpsmeldinger på biler og undertegnet på lånedokumenter der det er stiftet salgspant for betydelige beløp, Bilene som er anskaffet har blitt disponert av siktede. Vedkommende har også overlevert en Mazda varebil med henger til siktede.

På hengeren sto det en ATV. Siktede kjørte bilen og utstyret til Ålesund der han solgte ATV´en for 20.000 kroner.

– Slik saken er presentert, finner retten å måtte legge til grunn at det er sannsynlighetsovervekt for at siktede har utnyttet mannens kognitive svikt, og fått han til å foreta handlinger som har voldt tap eller fare for tap for ham, heter det i kjennelsen.

Stakk av

Politiet har flere ganger forsøkt å få tak i siktede, og hadde telefonisk kontakt ved et par anledninger. Han lovte da å melde seg for politiet innen kort tid, noe som aldri skjedde.

29.januar jaktet politiet mannen med hundepatrulje og pågrep han like ved bopel i Ålesund. Han har sittet i varetekt siden, og nå mener Sunnmøre tingrett at det er fare for at mannen ikke vil møte i retten.

Påtalemyndigheten fikk dermed medhold i begjøringen om å holde mannen varetektsfengslet fram til 23. april.