Innen juni i år skal kommunestyret behandle rapporten fra ekspertgruppen.

– Vi har satt ned en gruppe som skal utrede Giske sin evne til å fortsette som egen kommune. Fakta i forhold til hvordan kommuneøkonomien blir i framtida, de ulike samarbeidene vi har med nabokommunene og hva som best tjener innbyggerne, næringslivet og samfunnsutvikling i kommunen, sier Giske-ordfører Harry Valderhaug.

Han vil ikke nå si noe om hva han tror blir utfallet av den politiske behandlingen.

– Denne rapporten skal behandles av formannskapet og kommunestyret til sommeren. Jeg vil ikke konkludere om hva vi faller ned på, men vi har et vindu nå fram til august-september dersom vi i denne runden skal gå inn i nye Ålesund kommune, sier Valderhaug.

– Vi får en ny stor kommune som nabo. Det har sine konsekvenser for Giske, påpeker Valderhaug.

Og peker på at det for Giske betyr mye hvordan by-regionen Ålesund utvikler seg.

– En sterk by er svært viktig for oss på Giske, konkluderer Valderhaug.

Fakta på bordet

Han håper den nye rapporten vil fører til at en får en diskusjon om kommunenes framtid basert på fakta.

– Vi må tåle å se fakta. Vi har et næringsliv som ser på oss som en del av en arbeidsmarkedsregion. Vi er avhengig av gode og trygge arbeidsplasser, det gjør at det for meg er tungtveiende det næringslivet vårt mener om denne saka i tillegg til det som er til det beste for innbyggerne i Giske, sier ordføreren.

Signalene fra Giske er i tråd med ambisjonene til nyvalgt kommunalminister Monica Mæland. Hun vil ha færre og større kommuner.

–Vi har fortsatt for mange kommuner med mindre enn 5.000 innbyggere. Min ambisjon er at vi skal få færre og større kommuner, sier Mæland til Sunnmørsposten.

Færre og større

Hun gjør det klart at tiden for kommunesammenslåinger slett ikke er forbi, ute at hun vil ikke sette et tall på hvor mange færre kommuner det bør bli i perioden fram mot neste valg.

– Jeg vil ikke tallfeste hvor mange færre kommuner det bør bli. Men vi har fortsatt 127 kommuner med mindre enn 3.000 innbyggere, påpeker hun.

– Det er ikke bærekraftig med så små kommuner, er beskjeden Mæland.

Hun varsler at fylkesmennene fortsatt skal spille en viktig rolle i arbeidet med å redusere tallet på kommuner.

– Jeg har ennå ikke diskutert dette i regjeringen, men slik jeg ser det vil fylkesmennene også i årene framover spille en sentral rolle i dette arbeidet, påpeker hun.

Mindre penger

Omleggingen av inntektssystem som ble gjort i forrige periode ser nå ut til å føre til at stadig flere mindre kommuner som tidligere har sagt nei til sammenslåinger, nå har starta nye diskusjoner om vegen videre.Mæland vil ikke foreta ytterligere tilstramminger for de minste kommunene.

– Vi har nå et nytt inntektssystem på plass. Det må få virke en stund slik at vi ser effektene av det, sier hun.

– Vi har nå fått et mer nøytralt inntektssystem, mot at vi tidligere hadde ordninger som premierte de kommunene som valgte å være små, sier hun.