Fosterfaren ble dømt til fengsel i seks år og seks måneder for gjentatte overgrep.

Under rettssaken rettet bistandsadvokat Trine Vabø sterk kritikk mot barnevernet og Ålesund kommune som lot fosterbarn bo hos familien etter at jenta anmeldte overgrep.

Avtale

Onsdag ble det kjent at Ålesund kommune vil gi jenta en million kroner til boligformål, etablering i egen bolig, sertifikat og bil.

– Den unge kvinnen har mange ressurser og hun har nå et ønske om å gå videre og skape seg et liv som voksen. Kommunen har i prosessen forsøkt å ivareta jenta så godt det har latt seg gjøre, og vil også tilby hjelp fremover, skriver Ålesund kommune i pressemeldingen.

– Barn som ikke kan bo hjemme trenger ofte i utgangspunktet enda mer trygghet enn andre barn. Når denne jenta da ble utsatt for overgrep i tillegg er det nesten utålelig. Rettssaker og medieomtale har vært en stor ekstra belastning for henne på toppen av det hele, sier advokat for Ålesund kommune, Kristin Otterlei.

Preget, men lettet

Jentas bistandsadvokat Trine Vabø sier til Sunnmørsposten at hennes klient er sterkt preget av det som har skjedd.

– Vi har lagt vekt på at ei ny runde i retten ville påført henne ytterligere påkjenninger. Hun er glad saken er avsluttet og ser positivt på fremtiden, også økonomisk siden hun er i etableringsfasen, sier Trine Valbø.

Kommunen uttaler at det viktigste må nå være å ivareta jenta så godt en kan, og kommunen håper dette vederlaget vil være til god hjelp for henne.

– Kommunen inngår derfor denne avtalen, selv om det ikke innebærer en erkjennelse av juridisk ansvar hos kommunen, sier Kristin Otterlei.

Hun sier det var en totalvurdering som gjør at Ålesund kommune inngikk denne avtalen.

– I dette tilfellet har det skjedd forferdelige ting. Selv om vi ikke kunne ha avdekket dette og mener vi har gjort forsvarlige vurderinger underveis, så er det viktigere ting i livet enn knallhard juss. Vi ser at vi kan hjelpe henne videre på denne måten, sier Otterlei til Sunnmørsposten.

Advokat Kristin Otterlei i Ålesund kommune. ARKIV Foto: Svein Aam