Ålesund kommune hadde som mål å komme ut av Robek-lista innen 2019. Dette målet ser ut til å bli nådd allerede i 2018, ett år før tida.

– Det ble en høgere skatteinngang enn forventet, og det ga oss et bra overskudd, forteller økonomisjef i Ålesund kommune, Ole Kristian Arntsen til Sunnmørsposten.

Han forteller også at landet og andre kommuner for øvrig gjorde det godt i 2017, og at det derfor gjorde utslag også i Ålesund.

– Hadde det gått dårlig for resten av landet, hadde ikke vi fått beholde så mye av skatteinntektene som vi fikk, sier han.

I økonomiske nedgangstider får nemlig kommunene kun beholde rundt 40 prosent av skattene som kreves inn. I fjor gikk det imidlertid oppover, og kommunen fikk dermed beholde 100 prosent.

Arntsen forteller at det er kommunaldepartementet som gjør anslag på skattevekst rundt om i landet.

– De forventet en lavere vekst enn det som egentlig var. Jeg vet ikke helt hvorfor, men det førte til at vi fikk inn mer enn vi hadde budsjettert med, sier han.

Innenfor budsjettet

Arntsen kan også fortelle at de klarte å holde seg innenfor budsjettrammene som de hadde satt opp.

– De kommunale utgiftene har ligget stabilt, og slik har vi klart å ha balanse i budsjettet.

Det vil ikke si at ingen prosjekter har gått over budsjett.

– Noen prosjekter brukte for mye penger, mens andre brukte mindre enn forventet, så alt i alt gikk det i balanse. Det er sjølsagt aldri greit når prosjekter koster mer penger enn forventet, men slik er det av og til, dessverre, sier han.

Økonomisk vekst

Før 2017 hadde Ålesund en lavere skattevekst enn landet for øvrig, mye på grunn av krisen i den maritime næringen. Arntsen tror at de økte skatteinntektene er et tegn på at industrien i kommunen gjør det bedre.