– Vi har ledig lærlingplasser i de fleste fag, sier daglig leder ved Opplæringskontoret i hotell, restaurant og matfag, Geir Stenseth.

Da fylkeskommunen begynte med internasjonalisering, søkte de midler for å sende elever gjennom Erasmusprosjektet.

– En av dem er Ingrid Stølen Godø fra Midsund som er lærling i resepsjonsfag ved Angvik Gamle Handelssted og tilknyttet vårt kontor. Hun er nå på internasjonal praksis i Spania sammen med to andre lærlinger i Møre og Romsdal.

70 prosent av lærlingene i fylket er tilknyttet et opplæringskontor. Opplæringskontoret i Haram er tverrfaglig. Sunnmøre kommunale opplæringskontor har kommunens lærlinger, opplyser Stenseth.

Hotell-, restaurant- og matfag

– Vårt kontor er 25 år i år. Vi har 11 fag for hotellbransjen: Kokk, servitør, baker, konditor og fire kjøttfag: slakter, kjøtt-skjærer (der nåværende landbruksminister var lærling), butikkslakter og pølsemaker. Innen industriell matproduksjon har vi meieri og Stabburet på Stranda.

Alle hoteller i Møre og Romsdal er våre medlemsbedrifter. Vi har også resepsjonsfaget for dem som går VG1 restaurant og matfag, og VG1 service og samferdsel. På andre året må disse velge reiseliv VG2 om de skal ut i lære. De kan ende opp i jobber i destinasjonsselskap, flyplasser, ferjeterminaler osv.

Er sjøl utdannet kokk

Stenseth sier at fire sjukehus er medlemmer hos dem. Sjøl tok han i sin tid fagbrev som institusjonskokk. Senere ble det to år på høgskole, egen bedrift og mesterbrev som kokk.

– Hvert år hadde jeg lærling på Neptun Kro og Motell i Tomrefjorden som jeg drev fra 1985 til 1996, forteller han.

Lurt med fagbrev

– Det har lenge vært fokus på at det er smart å ta høyere utdanning. Er ikke de som tar yrkesutdanning lure de da? Hvem skal bygge husene våre? Vi ser at polakkene reiser hjem igjen ... For 10–15 år siden var kokkefaget det femte største faget i landet.

Har du et fagbrev i bunnen så har du det! I dag er det umulig, i alle fall vanskelig, uten grunnutdanning, sier Stenseth og viser til at det stilles krav til alle enten det gjelder matproduksjon eller renhold.

– Noen må ha det faglige overoppsynet, påpeker han.