Sammen med to andre lærlinger fra Møre og Romsdal er Kotchakon Kaewampai i disse dager på internasjonal praksis på Gran Canaria finansiert via fylkeskommunen.

Praksis hos eiendomsmegler

– Jeg har praksis i et eiendomsmeglerfirma i Arguineguín og har gått på et salgskurs, forteller hun til Sunnmørsposten.

– Det går mye i spansk og engelsk, men de fleste som er ansatt her er norske. Tirsdag var jeg med på et møte med en klient som ønsker å fikse og selge bolig. Vedkommende var kun fransktalende. En av kollegene her kan mange språk og måtte være med for å oversette og snakke.

Sjøl er Kotchakon Kaewampai født i Thailand, og kom til Norge for åtte år siden. Foruten engelsk og norsk behersker hun både thai og laotisk.

Lærer spansk

På Gran Canaria har hun også gjennomført et språkkurs i spansk, og prøver nå å lære seg mer spansk på egen hånd.

– Jeg regner med å lære meg en god del spansk mens jeg er her. Språkferdigheter kommer også godt med i salgsfaget, påpeker hun.

Kotchakon gikk to år med salg og service på videregående skole både i Arendal og Stokke.

Søkere fra hele landet

– Hvordan fikk du lærlingplass hos Avinor på Vigra?

– Gjennom kontaktlæreren på linja vår kom jeg over en lærlingside og en blogg. Plutselig fant jeg en lenke om at Avinor søkte etter lærling. Jeg syntes det hørtes interessant ut og det passet jo godt inn i salgsfaget.

Tre lærlinger på Gran Canaria

Hun er altså en av tre lærlinger i Møre og Romsdal som får praksis på Gran Canaria og der reise og opphold er betalt. Akkurat nå er alle tre på Gran Canaria.

De to andre er Ingrid Stølen Godø fra Midsund, som er lærling i resepsjonsfag ved Angvik Gamle Handelssted og tilknyttet Opplæringskontoret for Hotell, Restaurant og Matfag, Ålesund, og Martin Lyngstad-Røvik fra Lyngstad, som er lærling i kontor- og administrasjonsfag ved Proffcom AS i Kristiansund. De to siste er lærlinger ved Cordial Hotel Mogan Valle/Playa.

Kotchakon skal være der til slutten av mars. Etter påske er hun tilbake på Vigra.

Har en plan B

– Hva skal du gjøre når du er ferdig med lærlingperioden om halvannet år?

– Planen er å se etter jobbtilbud i Ålesund eller hos Avinor andre steder. Plan B er å søke meg som flyvertinne. Som flyvertinne må du være minst 20 år og 160 cm høy. Jeg er 161, så det går fint, ler Kotchakon.

Erasmus

Det hele er kommet i stand gjennom utdanningsavdelinga i Møre og Romsdal fylkeskommune og Erasmusprogrammet.

– I år har vi tre lærlinger som er i internasjonal praksis på Gran Canaria. Erasmus pluss er et utvekslingsprogram for elever, studenter og lærlinger innen EU og EØS-området.

Etter påske er Kotchakon Kaewampai tilbake som læring hos Avinor Ålesund lufthavn. Foto: privat