– Jeg var ute ved Hessafjorden og dro opp garnet, og da så jeg noe digert nede i dypet, forteller fiskeren til Sunnmørsposten.

Den store fangsten viste seg å være ei nise, den minste av tannhvalartene. Den hadde surret seg inn i garnet og druknet.

– Det er første gang jeg har fått noe sånt i garnet, forteller Hjelvik.

– Jeg fikk heldigvis dratt alt garnet den ikke satt fast i opp i båten, og så dratt den med meg langs sida. Brannvesenet ligger heldigvis like ved, så de kunne hjelpe meg med å få den opp.

Nå skal nisa bli middag.

– Jeg har jobbet mange år i kjøttbransjen og dette er noe av det beste kjøttet jeg har vært borti. Så nå skal den bli til en skikkelig god middag, sier hobbyfiskeren.

Totalfredet

Før var det vanlig å fange nise i norske fjorder på grunn av det møre kjøttet, men i dag er den totalfredet. Dette betyr at dersom du skulle være så uheldig å få den i garnet, er det ulovlig å omsette den.

– Om du får en nise i garnet, må du kontakte fiskerimyndighetene, forteller akvarist ved Atlanterhavsparken, Trond Østrem, og legger til at det er samme prinsipp som når man må kontakte politiet etter å ha kjørt på en hjort.

– Jeg tror ikke at så mange fiskere vet om dette, så det er nok mange niser som går i diverse fiskegarn uten at det blir rapportert, forteller han.

Skjer ofte

Østrem forteller at det går mange niser i fiskegarn på denne tiden av året.

– Jeg husker en fisker som fikk åtte niser i garnet en gang, forteller han.

Niser svømmer ofte i flokk, derfor kan man fort få flere av dem i garnet. De er også pattedyr, noe som betyr at de må opp til overflaten for å trekke luft. Derfor drukner de hvis de surrer seg inn i fiskegarn. Ifølge tall fra Havforskningsinstituttet ble det i perioden 2006–2014 tatt i gjennomsnitt 3000 niser i norske fiskegarn hvert år.

– Det er utrolig synd, for de er fantastisk flotte dyr, sier Østrem.

– Ja, det er veldig synd, den hadde fortjent å svømme i det fri, sier Hjelvik, som håper han slipper å få flere niser i garnet.

– Det var forhåpentligvis den første og siste nisa som havner i garnet mitt. Jeg er bare glad det gikk så bra som det gikk.

Nisa er den minste av tannhvalene, og er veldig vanlig i fjordene våre. Den lever av fisk og små blekksprut. Denne har mest sannsynlig jaget sild da den gikk i garnet. Foto: Even Ørjasæter
Trond Østrem fra Atlanterhavsparken forteller at det går mange niser i fiskegarn på denne tiden av året. Foto: Even Ørjasæter