En av søndagskundene denne første søndagen er Jeanette Annexstad som bor i Langevåg. Hun hadde med seg sønnen Julian på snart fem år:

— Jeg er veldig glad for at vi nå har fått søndagsåpen butikk her i Sula. Jeg ville ha handlet i Spjelkavik ellers, og det vet jeg at mange andre her i Langevåg også har gjort på søndager fram til nå, sier hun.

— Det er ofte melk og andre nødvendige småting en handler på søndager, eller når en har glemt noe til middag. Det er ingen som sier du må handle på søndager, det er bare et ekstra tilbud til den som trenger det. Og så tenker jeg at det er fint for de unge og for studenter å kunne jobbe søndager, sier hun.

— Noen vil si at søndagshandelen kan komme i vegen for annet sosialt samvær og familieaktiviteter?

— Nå er Julian og jeg her for å handle grillpølser og litt godteri for å ta med på båtturen vi skal på rett fra butikken. Dette er i grunnen starten på søndagsutflukten vår. Nå skal vi være ute og være sammen resten av søndagen. Hadde vi ikke kunne handle pølser her, ville vi ha gjort det et annet sted, som på bensinstasjonen.

— Jeg tenker at søndagsåpne matbutikker som dette har kommet for å bli, sier Annexstad.

De unge er vant med det

Også søstrene Jenny (13) og Sofie (19) Fylling Salvatierra syns det er greit med søndagsåpen butikk:

— Vi bor i Fosnavåg, og der handler vi ofte på søndager. Vi er vant til at butikken er åpen da. Det gjelder sikkert mange av oss som er unge, vi tar dette for gitt. Det er jo søndagsåpne butikker overalt nå, som flere steder i Ålesund. Nå har vi kjøpt middag. Hadde vi ikke kunnet gjøre det her, ville vi ha dratt til nærmeste butikk som er i Spjelkavik, sier de.

Ihuga motstander

— Nå er jeg totalt selvmotsigende, for jeg er egentlig motstander av søndagsåpne butikker, ler Hildbjørg Jones. Hun er opprinnelig fra Langevåg, men har bodd i California i mer enn 20 år.

— De døgnåpne butikkene i USA ødelegger mulighetene for et godt familieliv for veldig mange mennesker. Der er det aldri tid til å være sammen, fordi noen alltid må på jobb, og mange fyker rundt hele helga gjennom, inkludert ungene. Slik håper jeg det aldri blir i Norge, sier Jones.

Norsk kaffe

Hun mener det bør være mulig å handle det en trenger ellers i uka og på lørdager.

— Men likevel er du her og hamstrer kaffe?

— Ja, jeg har brutt med et av mine egne prinsipper i dag. Grunnen er at jeg flyr tilbake til California på tirsdag, og jeg pleier alltid å ha med meg mange poser med norsk kaffe hjem, og nå er kaffe et av åpningstilbudene her. Så kanskje det er greit med søndagsåpent av og til, sier hun.

En jevn strøm

I kassa på Bunnpris Vedde denne søndagen sitter Christoffer Kristiansen. Han forteller om et jevnt sig av kunder helt fra de åpnet om morgenen:

— Alle er positive, og flere sier det er greit med et alternativ til bensinstasjonen her i Sula, sier Kristiansen.

Også butikksjef Lars Tore Stokke er på jobb.

— Søndagsåpne butikker er et supplement. Dette er et tilbud når det er noe du plutselig trenger. Om det nå blir flere søndagsåpne butikker i Sula etter oss vil vise seg, men det er klart det er snakk om konkurranse. Denne butikken vil i første omgang gjøre en del av trafikken til de søndagsåpne butikkene i Spjelkvik unødvendig, og det tror jeg folk her i Sula setter pris på, sier Stokke.

Jobb for de unge

— Hva med de ansatte, er de positive til søndagsjobbing?

— Hos oss er søndagsjobbing frivillig. Jeg tenker at det først og fremst er en arbeidsdag for de unge som kan og vil jobbe på søndager, så får vi eventuelt se behovet an etterhvert. Jeg har ikke tenkt å tvinge noen til å jobbe søndager, sier Stokke.