Rundt klokka 13.30 lørdag ble evakuering av Ålesund lufthavn iverksatt. Etter å ha oppdaget en mystisk pakke surra i teip som ingen kunne gjøre rede for, opprettet politiet en sikkerhetssone med en radius på 200 meter fra pakken. Funnet skal være knyttet til terminalbygget.

Rundt klokka 15 ble flyplassen stengt på ubestemt tid. Ingen fly fikk lande eller ta av før situasjonen med den mystiske pakken ble løst. En bombegruppe fra Oslo ble tilkalt, og ankom rundt klokka 19. De foretok undersøkelser og kategoriserte pakken som ufarlig. Flyplasssen ble åpnet igjen rundt klokka 20.30, og noen fly fikk dermed lande på Vigra lørdag kveld.

Totalt var flyplassen stengt i overkant av fem timer.

BAKGRUNN: Evakuerer flyplassen etter pakkefunn

Status

Når Sunnmørsposten ringer politiets operasjonssentral søndag morgen, er det ikke mye videre å melde om gårsdagens situasjon. Slik er statusen:

– Pakken er ikke åpnet eller sjekket ordentlig enda. Det vil bli tatt tak i av kriminalteknikere mandag. Vi oppretter en undersøkelsessak på dette, og nå gjenstår det å få åpnet pakken for å undersøke om noen har lagt den igjen med vilje eller ei. Pakken er her hos oss, og vi har god kontroll på den, forteller Kenneth Sætre.

Lørdag kveld uttalte innsatsleder Arne Lid Skodje til Sunnmørsposten at innholdet pakken kan være knyttet til vinningskriminalitet, men Sætre er klar på at de ikke kjenner innholdet i pakken. NRK har meldt at pakken kan inneholde tjuvgods.

Bombegruppa

Flyplassen ble stengt rundt kl. 15. Bombegruppa fra Oslo var antatt å komme mellom kl. 17 og 17.30, men dukket opp rundt 19.

– Jeg har ikke inntrykk av at de brukte lengre tid enn de burde, sier Sætre, og utdyper:

– Bombegruppa er en bistandsressurs for politiet, som attpåtil er lokalisert i Oslo. Anmodninger om bistand skal komme både muntlig og skriftlig, og deretter skal de ta seg fra Oslo og til, i dette tilfellet, Ålesund, og det tar nødvendigvis litt tid. De kan velge mellom å ta seg frem gjennom vegen, kommersiell flytrafikk, eller helikopter med bistand fra Forsvaret. Sistnevnte ble valgt her. At det tar litt tid vil det alltid gjøre når ressursene er lokalisert der de er.

Mange reisende står og venter

Han påpeker at det er umulig å spå tidsforbruket i slike situasjoner.

– Neste gang kan det ta en time mindre, for eksempel. Dette var det de greide å få til i går. Det er helt avhengig av situasjonen. Det viktigste er at systemet fungerer, og at det er mulig å få bistand av spesialkompetanse når det trengs.

– Beklagelig

– Så har vi også forståelse for at det er trasig for passasjerene å vente på fly eller få kansellert fly, men noen ganger har vi ikke noe valg, sier Sætre.

Lufthavnsjef Tor Hånde sier søndag morgen til Sunnmørsposten at Ålesund lufthavn er tilbake i tilnærmet normal drift etter gårsdagens hendelse.

– Vi var i drift etter bombegruppa var ferdig med sine undersøkelser i går. Men det blir noen forsinkelser i flytrafikken. At noen fly ikke fikk ta av eller lande i går gir ringvirkninger. Men vi ønsker å være tilbake til normal drift så raskt som mulig.

Flere fly som ikke fikk lande i går vil ankomme Vigra i dag, blant annet KLM-flyet fra Amsterdam.

Vigra åpnes for flytrafikk

– Det er veldig beklagelig at sånne ting skjer, men det er viktig at vi følger rutinene og at politiet bestemmer gangen i det. Sikkerheten til passasjerene er det aller viktigste, sier Hånde.