Det sier Høyres Marianne Synnes. Hun selv er klar tilhenger av at eggdonasjon blir tillatt.

– Den logiske konsekvensen av at vi tillater sæddonasjon er at vi også tillater eggdonasjon, sier Synnes.

Men hun er usikker på hva som blir utfallet når denne saka kommer opp på landsmøtet til våren. Møre og Romsdal Høyre sa et klart ja på sitt fylkesårsmøte.

På landsmøtet skal spørsmålet om eggdonasjon behandles som en del av en større resolusjon om bioteknologi.

– Jeg håper på vegne av de barnløse at det blir flertall for eggdonasjon, sier Synnes.

Flertall på Stortinget

På Stortinget er det kun Senterpartiet og KrF som sier et klart nei til eggdonasjon. Høyre er splittet, mens Frp, SV og Ap er for.

– Vi kan ta bort forbudet mott eggdonasjon og fortsatt opprettholde forbud mot surrogati og kommersielt salg av egg. Det blir gjort i våre naboland som har tillatt eggdonasjon, sier Synnes.

– Den medisinske siden er ikke mer omfattende enn det vi gjør i dag i forbindelse med assistert befruktning der en går inn og henter ut egg.

Grundig debatt

Synnes sier det heller ikke blir slik at barn blir fratatt muligheten til å vite hvem som er deres biologiske mor.

– Der ønsker vi samme modell som ved sæddonasjon der det ikke er tillat med anonyme donorer, sier Synnes.

Sunnmørsposten gikk på lederplass mandag mot at en åpnet for eggdonasjon.

«Fylkeslaget i Møre og Romsdal har gjort det lett for seg sjølv ved å framstille saka om eggdonasjon som eit spørsmål om å likestille kvinner og menn. For kven vil vel risikere å bli stempla som likestillingsfientleg? Ved å forenkle og bagatellisere, tilslører fylkeslaget at eggdonasjon handlar om vanskelege etiske dilemma. Det skaper ikkje tillit», stod det i Sunnmørspostens leder.

Det fikk Synnes til å reagere kraftig på mikrobloggtjenesten Twitter.

«Forfatteren av Sunnmørsposten leder har nok ikke vært til stede når eggdonasjon ble debattert på vårt årsmøte, siden vedkommende beskriver vår debatt som forenkling og bagatellisering. Ikke vant til skryt fra den kanten, men dette er lavmål!», twitret Synnes.

– Jeg reagerte på at avisa sa at Møre og Romsdal Høyre forenklet og bagatelliserte spørsmålet om eggdonasjon. Vi har hatt en grundig diskusjon i våre lokallag og debatt på vårt fylkesårsmøte, sier Synnes til Sunnmørsposten.

Ansvarlig redaktør i Sunnmørsposten, Hanna Relling Berg, har svart Synnes på Twitter med blant annet å vise til en resolusjon fra fjorårets fylkesmøte.

Ansvarlig redaktør i Sunnmørsposten, Hanna Relling Berg, advarer på lederplass mot at det åpnes for eggdonasjon. Arkivfoto: Nils Harald Ånstad