Drapssiktet er nylig dømt for vold

Mannen som er siktet for drapet på åpen gate i Ålesund er tidligere straffedømt en rekke ganger. Siste dom er fra 17. november 2017.

FUNN: Dykkere gjorde funn av en knivlignende gjenstand i Brosundet klokka 23.33 mandag kveld.  Foto: Marius Simensen

Nyheter

Mandag døde en mann i 20-åra etter en voldsepisode utenfor Scandic hotel i Ålesund sentrum. En 29 år gammel mann er siktet for forsettelig drap. Politiet mener at en kniv er drapsvåpenet.

De søkte mandag kveld langs gatene på Brunholmen og i sjøen i Brosundet. Klokka 23.33 ble det gjort et funn i sjøen av en knivlignende gjenstand.

Politiet bekreftet tirsdag under en pressekonferanse at de mener denne kniven er drapsvåpenet.


Dette vet vi om de involverte:

Dette vet vi om de involverte i knivdrapet

 

Flere ganger dømt for vold

Den drapssiktede 29-åringen er straffedømt en rekke ganger, flere ganger for vold. Sunnmørsposten har fått tilgang til ti dommer i Sunnmøre tingrett og flere fengslingskjennelser.

I dommene står det om vold og trusler mot offentlig tjenestemann, vektere og privatpersoner, og av det Sunnmørsposten har oversikt over er første voldsdom fra 2008. Mannen er blant annet også dømt for overtredelser av vegtrafikkloven, tjuveri, innbrudd, skadeverk og brudd på narkotikalovgivningen, og flere ganger også dømt for å ha båret kniv.


Brunholmen-drapet

«Virkeligheten vi ikke ser»

Et drap på åpen gate i Ålesund oppleves som uvirkelig, som om en scene fra en TV-serie utspiller seg i hverdagen vår. Dessverre er det ikke uvirkelig, men en del av virkeligheten vi ikke ser.

 

Nylig straffet

Senest 17. november 2017 ble mannen dømt til 110 dagers ubetinget fengsel for vold mot en tjenestemann. Dette var dels en fellesdom med en dom fra mai samme år, der mannen ble dømt til ni måneder fengsel - tre av disse betinga: Blant annet for å ha knivstukket og slått en mann gjentatte ganger, for å ha skallet en mann i ansiktet, for å ha satt seg til motverge overfor politiet under pågripelse og for å ha truet en politibetjent med en kjøkkenkniv. På grunn av tid i varetekt ble det fradrag på 29 dager i straffen i dommen fra november.

Også i en dom i 2014 var vold blant det mannen ble dømt for: 22. juli 2013 slo han en vekter på Moa i hodet med ei brennevinsflaske og skallet han i pannen/ansiktet slik at han måtte sy seks sting og fikk blåveis rundt ene øyet. Straffa for dette lovbruddet og flere andre ble 11 måneder fengsel, derav fire betinget. Han måtte også betale vel tre tusen kroner i erstatning for økonomisk tap til vekteren.


Brunholmen-drapet:

Han ble knivstukket av drapsmannen: – Det kunne vært meg han drepte

Knivofferet er sterkt kritisk til manglende hjelp for personer med rus- og psykiatriske problemer.

 

Videre ble mannen dømt for to tilfeller av vold i august 2012: Det mest alvorlige var da han skallet til en vekter i Ålesund, slik at han fikk et blødende kutt over øyet, ei rift i en finger og store muskelsmerter. Sammenholdt med en betinget dom på 30 dager fra tidligere samme år, ble straffen her 90 dager. Han ble også dømt til å betale 8.000 kroner i erstatning til vekteren.

Et siste eksempel som har med vold å gjøre er fra en dom i februar 2011. Her ble mannen blant annet dømt for å ha slått en annen mann i ansiktet med knyttet neve, slik at vedkommende fikk brudd i nesten og et kutt over denne. Handlingen var uprovosert, og i tillegg til åtte måneder i fengsel, der 30 dager var betinget, måtte mannen betale knappe 25.500 kroner i erstatning og oppreisningserstatning. 

Første dom Sunnmørsposten har fått tilgang til er fra 2007. 29-åringen skal ha flere dommer på seg helt fra 2004.

I en dom fra november 2014 blir det opplyst at mannen er domfelt 10 ganger og ilagt bot 12 ganger.